Λευκωσία: Δυσαρέσκεια και απογοήτευση εκφράζει η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη αναφορικά με το περιεχόμενο της Έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για τη δραστηριότητα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κατά την περίοδο 21 Ιουνίου 2014 μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2014.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυβέρνηση θα προβεί σε άμεσα σε γραπτά και προφορικά διαβήματα στο ανώτατο επίπεδο για την έκθεση, προσθέτοντας ότι τα διαβήματα θα φτάσουν μέχρι και τον ΓΓ.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως σε ό,τι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες αναπόφευκτα οδήγησαν στην αναστολή των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, η Έκθεση παραθέτει τα γεγονότα με τρόπο που ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, στην Έκθεση δεν γίνεται σαφής αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου περιλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην Έκθεση δεν υπάρχει επίσης καμία αναφορά στη διεξαγωγή παράνομων σεισμικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ εκ μέρους της Τουρκίας από το Barbaros, το οποίο συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η απουσία σαφούς αναφοράς στη γενεσιουργό αιτία που οδήγησε στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, λίγο πριν την έναρξη της πιο κρίσιμης φάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας που άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο με την υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης, είναι αφενός προβληματική και αφετέρου δεν υποβοηθά στην επίλυση της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση υπενθυμίζει τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών ως θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Έντονη απογοήτευση εκφράζει η Κυβέρνηση και για τις ανεπαρκείς αναφορές της Έκθεσης στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και συγκεκριμένα για την εκτίμηση που εκφράζεται προς τις κατοχικές δυνάμεις για τη συνεργασία τους με τη ΔΕΑ. «Η εικόνα αυτή πολύ απέχει από την πραγματικότητα αφού είναι γνωστό ότι η κατοχική Τουρκία αρνείται να προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση σε πέραν των 30 στρατιωτικών περιοχών, στις οποίες σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες βρίσκονται μαζικοί τάφοι, ως επίσης σε στρατιωτικά αρχεία, παρεμποδίζοντας σημαντικά το έργο της ΔΕΑ και επιτείνοντας έτσι το δράμα των συγγενών αγνοουμένων», τονίζει ο Εκπρόσωπος.

Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι στην Έκθεση συμπεριλαμβάνονται εξαιρετικά ατυχείς ισχυρισμοί περί δήθεν εμποδίων και περιορισμών που παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και για δήθεν αδυναμία ουσιαστικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο. «Τονίζουμε ότι οι όποιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι το άμεσο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά στρατεύματα», τονίζει ο Εκπρόσωπος και προσθέτει: «Καλούμε για άρση των περιορισμών που η κατοχική δύναμη επιβάλλει στους Τουρκοκυπρίους προς εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων της Τουρκίας που στοχεύουν στη συνέχιση της διαίρεσης και της κατοχής».

Η Κυβέρνηση τονίζει ότι η προσέγγιση ίσων αποστάσεων υπό το πρόσχημα της αμεροληψίας αποθρασύνει την Τουρκία και δυσχεραίνει περαιτέρω την υφιστάμενη κατάσταση και διατυπώνει την πρόθεσή της να προβεί άμεσα σε γραπτά και προφορικά διαβήματα στο ανώτατο επίπεδο. Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί όταν αναφέρεται σε ανώτατο επίπεδο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «μέχρι και τον ΓΓ του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς αν αυτά τα θέματα, τα έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση του σήμερα με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν αριθμό συναντήσεων με Πρέσβεις των κρατών μελών, μόνιμων και μη μόνιμων, του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει και της ενημέρωσης που θα τύχει το Συμβούλιο από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα στις 26 Ιανουαρίου και πολύ σημαντικότερα ενόψει του ψηφίσματος που θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας πριν από λίγες μέρες, καθώς και με τον Πρέσβη της Γαλλίας, ενώ υπήρξαν συναντήσεις με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή καθώς επίσης και συζητήσεις με τον Πρέσβη της Ρωσίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του κ. Άιντα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι αυτό προκύπτει και από τη χθεσινή δήλωση του κ. Άιντα μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας».

Ερωτηθείς αν ο κ. Άιντα διαβίβασε στην Κυβέρνηση αν θα ζητήσει από την Τουρκία να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Άιντα δήλωσε χθες δημόσια ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδείξει την εποικοδομητική του προσέγγιση στο θέμα και αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση έπρεπε να τύχει αναγνώρισης από τουρκικής πλευράς». Κληθείς να πει αν αναμένουμε κάποια εξέλιξη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας», επαναλαμβάνοντας ότι αυτή είναι και η εκτίμηση του κ. Άιντα.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Στη συνέντευξη του στο MEGA Κύπρου ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε κατά τρόπο έντονο τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στον «ωμό εκβιασμό και τις πιέσεις» που ασκούνται ώστε να αποδεχθεί το σχηματισμό κοινής επιτροπής με τους τουρκοκυπρίους η οποία θα καθορίσει τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου πρίν απο τη λύση του Κυπριακού.

Οπως εξήγησε ο κύπριος Πρόεδρος του ζητούν να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα το θέμα της συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Αποκάλυψε ακόμα τις διαβεβαιώσεις που είχε από μεσολαβητές (οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για διπλωματικούς εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Βρετανίας)  ότι οι διαπραγματεύσεις θα άρχιζαν και πάλι αν έκανε τη δήλωση – που τελικώς έκανε – ότι οι εκκρεμότητες θα μπορούσαν να συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και αφού κατατεθούν χάρτες για το εδαφικό. Ανέφερε μάλιστα οτι τον διαβεβαίωναν οτι η Τουρκία θα προχωρούσε σε άρση του αποκλεισμού κυπριακών πλοίων απο τουρκικά λιμάνια.

Κληθείς να εξηγήσει γιατι τα Ηνωμένα Εθνη και αλλοι οπως οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριφέρονται στον ίδιο με αυτό τον τρόπο ο κ.Αναστασιάδης είπε οτι κάποιοι τον θεωρούσαν δεδομένο λογω της στάσης που τήρησε το 2004 υπερ του σχεδίου Αναν και πως λόγω αυτού θα αποδεχόταν οποιαδήποτε λύση.

Απέδωσε μάλιστα τις πιέσεις που δέχεται ως μία προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να ικανοποιήσουν την Τουρκία λόγω των εξελίξεων στην περιοχή.

Μετα πάντως τις εξελίξεις αυτές που στην ουσία σημαίνουν ρήξη με τα Ηνωμένα Εθνη αλλα και με τις Ην.Πολιτείες με τις οποίες ο κύπριος Πρόεδρος επιχείρησε να αποκαταστήσει στενές σχέσεις η προοπτική για επανάληψη των διαπραγματεύσεων απομακρύνεται. Αντί διαπραγματεύσεων μπορεί να έχουμε κρίση

Πηγή: www.philenews.com, www.tanea.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: