Είτε το θέλουμε είτε όχι, η Ελλάδα αποτελεί σήμερα το εργαστήριο για την εξεύρεση μιας διαφορετικής πορείας ως προς το προκλητικό μίγμα υπέρογκου χρέους και της ανάγκης για οικονομική ανάπτυξη, το οποίο μπορεί να στηρίξει τη δημοκρατική διακυβέρνηση, αναφέρει ο Scott MacDonald, επικεφαλής έρευνας στην MC Asset Management Holdings της Mitsubishi Corporation, σε εκτενές άρθρο γνώμης στο THE NATIONAL INTEREST με τίτλο «Greece: Europe’s Test Lab for Economic Reform?».
Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος, οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές θα έχουν επιπτώσεις πολύ πιο μακριά από τη μεσογειακή χώρα των 10,7 εκ. κατοίκων, καθώς, από πολλές απόψεις η Ελλάδα αποτελεί ένα εργαστήριο για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα για τις 19 χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη.
Το κρίσιμο θέμα για τους Ευρωπαίους πολιτικούς και τους ομολόγους τους στην Αθήνα είναι πως θα συνταιριάσουν την εξυπηρέτηση του χρέους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με την ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη, που είναι απαραίτητη για τη μείωση των επιπέδων ανεργίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Άμεσα συνδέεται με αυτό η αυξανόμενη αίσθηση στην Ευρωζώνη ότι το μεγάλο πείραμα της ενιαίας αγοράς και του κοινού νομίσματος πλήττει τη δημοκρατία, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες από μη εκλεγμένους αξιωματούχους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σκληρότητά τους ή η έλλειψη δημοφιλίας.
Ο αρθρογράφος παραθέτει στη συνέχεια την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνοντας ότι σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ πιο δεινή θέση λόγω της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης, του αποπληθωρισμού και της υψηλής ανεργίας που πλήττει χώρες όπως την Ελλάδα.
Η Ελλάδα αποτελεί επίσης το επίμαχο σημείο του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης. Το άρθρο αναφέρεται στα σχέδια διάσωσης που δέχτηκε η χώρα με αντάλλαγμα τις περικοπές δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις, όπως και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ή την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μολονότι όμως το πρόγραμμα της Τρόικα απέτρεψε τη χρεοκοπία της χώρας και συνέβαλε στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, οδήγησε παράλληλα στην εκτίναξη του χρέους της Ελλάδας στο 176% σε σχέση με το ΑΕΠ, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στον κόσμο.
Οι μεταρρυθμίσεις κατέστησαν επίσης την οικονομία της Ελλάδας περισσότερο ανταγωνιστική και ικανή να λειτουργήσει με τα δικά της μέσα. Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Σαμαρά οδήγησαν επίσης σε αξιοσημείωτη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Σύμφωνα, ωστόσο, με τους οικονομολόγους Barry Eichengreen και Ugo Panizza η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέτει δημοσιονομικό πλεόνασμα 7,2% μέχρι το 2030 για να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της Ευρωζώνης για το χρέος στο 60% σε σχέση με το ΑΕΠ.
Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας αναμένονταν να ολοκληρωθεί το 2014. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο που διενήργησε η κυβέρνηση Σαμαρά με την Τρόικα τον Δεκέμβριο δεν οδήγησαν σε συμφωνία. Η Τρόικα ζήτησε πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και την αύξηση του ΦΠΑ, με την τελική απόφαση να μετατίθεται για τις αρχές του 2015.
Το άρθρο γνώμης αναφέρεται στη συνέχεια στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με Το Ποτάμι. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι εάν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας θα προβεί άμεσα σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και κυρίως με τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς έχει φέρει το θέμα της λιτότητας, του υπέρογκου χρέους και της οικονομικής ανάπτυξης στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού διαλόγου. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνο επίδειξης αδιαλλαξίας τόσο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή από την γερμανική κυβέρνηση, οδηγώντας έτσι σε μια χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο από το ευρώ. Η ελληνική ωστόσο κρίση θα μπορούσε να πλήξει τις διεθνείς αγορές, να προκαλέσει την μετάδοση σε άλλες χώρες, οδηγώντας έτσι σε μια διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην περίπτωση μιας ελληνικής καταιγίδας ακόμη και τα προγράμματα της ΕΚΤ, όπως η ποσοτική χαλάρωση, δεν θα μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν.
http://nationalinterest.org/feature/greece-europes-test-lab-economic-reform-12025