Επιχείρηση κατευνασμού των αγορών από την «ΑΥΓΗ»




Θετική εικόνα εκτιμά η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» ότι έχουν δημιουργήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό οι εξαγγελίες και οι συμβολικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας όμως παράλληλα να κατευνάσει τις μεγάλες αναταράξεις στις αγορές που αποτυπώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) με την κάθετη πτώση των μετοχικών αξιών, με έμφαση σε αυτές του τραπεζικού κλάδου…

Βέβαια, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τα «κέντρα του ευρωπαϊκού κατεστημένου και σε δυνάμεις της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα μας» που καταχρώμενα τον «ρεαλισμό», επιχειρούν να εξαναγκάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του απογοητεύοντας τον λαό. Σε μια δε τυπική για τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας αναφορά, προειδοποιούνται όσοι επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά και οικονομικά, διαπράττουν έγκλημα εις βάρος της οικονομίας και του ελληνικού λαού.

Η εφημερίδα αξιολογεί τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, ως αποτέλεσμα «εκ του πονηρού» εκμετάλλευσης «αποσπασματικών δηλώσεων υπουργών, που προβάλλονται τεχνηέντως εκτός του συνολικού κυβερνητικού πλαισίου», ενώ δεν παραλείπει να αφήσει υπονοούμενα για όσους «ευνοήθηκαν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

«Είναι κατανοητό ότι η μετεκλογική επιβεβαίωση των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, το φρένο στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και την παραμονή των αεροδρομίων υπό δημόσιο έλεγχο θα προκαλεί όσους ευνοήθηκαν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες, αλλά θα προηγείται διάλογος, με επιδίωξη να είναι και η διασφάλιση των συμφερόντων των επενδυτών:

«…[Η] νέα κυβέρνηση εγγυάται το δημόσιο συμφέρον και οποιεσδήποτε κινήσεις θα γίνουν μέσω διαλόγου προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των επενδυτών. Καθώς επίσης να πειστούν κι άλλοι να επενδύσουν σε μεγάλα έργα υποδομής. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος πανικού που αν δεν ανακοπεί αμέσως, μπορεί από το Χρηματιστήριο να προχωρήσει στις τράπεζες και να δημιουργήσει κύμα φυγής των καταθέσεων, που τις τελευταίες μέρες έχει πλήρως ελεγχθεί».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: