Από τον Ιούλιο οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αν και εφόσον…




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Tον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs) θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό απάντησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε σχετική ερώτηση.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνες, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα της ΕΚΤ, πρόσθετα κριτήρια για χώρες με πρόγραμμα

Δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια. Τούτο προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ για ένα χρόνο τουλάχιστον.

Ωστόσο, όπως είπε, σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ισχύουν ορισμένα πρόσθετα κριτήρια.

Για το ίδιο θέμα η Ημερησία έγραψε:

Σε αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι.

Οι αγορές θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2015, θα διαρκέσουν τουλάχιστον για ένα χρόνο και θα αφορούν ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, διευκρίνισε ο Μ. Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, οι αγορές θα αφορούν ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση, ενώ για εκείνα που δεν διαθέτουν, όπως τα ελληνικά, τίθεται ως προϋπόθεση η ύπαρξη προγράμματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το ΔΝΤ θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια.

Οπως δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, η ΕΚΤ επιβεβαιώνει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα καταστήσει τον δανεισμό πιο εύκολο. Το σχέδιο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ισοδυναμεί με 1,1 τρισ.ευρώ

Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

Θα υπάρξουν πρόσθετα κριτήρια για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είπε πως είναι αναπόφευκτο να παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016. «Με την στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένουμε μια ανάκαμψη στην ζήτηση και με την προϋπόθεση ότι θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου κατά την ερχόμενη περίοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016» τόνισε.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: