Ελπίζει σε …θαύμα ο Χόκσταιν για συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ, Τουρκίας




Του Αποστόλη Ζουπανιώτη, ΚΥΠΕ-CNA

Την πεποίθηση ότι οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Λιβάνου, θα μπορέσουν να εργαστούν μαζί για να φτάσουν σ’ ένα σημείο συνεργασίας που θα τις επιτρέψει να αξιοποιήσουν τους ενεργειακούς πόρους που υπάρχουν στην περιοχή, εξέφρασε χθες ο Ειδικός Απεσταλμένος και Συντονιστής Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν. Ο αμερικανός αξιωματούχος μιλούσε στο Atlantic Council της Ουάσιγκτον με θέμα «ενεργειακές διπλωματικές προτεραιότητες των ΗΠΑ το 2015».

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια κρίσιμη περιοχή, επειδή πιστεύουμε ότι οι νέες ανακαλύψεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όχημα για την αύξηση της συνεργασίας και της συνεργίας και για τη στήριξη της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας. Είναι μια ευκαιρία, μια στιγμή στο χρόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί αναγκαστικά».

Ο κ. Χόκσταϊν υπογράμμισε ότι για να συμβεί αυτό όλα τα μέρη σ’ αυτή την περιοχή θα πρέπει να κάνουν κάποια ορθολογικά βήματα για να ξεπεραστούν ορισμένες από παλιές συγκρούσεις, αλλά και κάποια ρυθμιστικά ζητήματα. O αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στους ενεργειακούς πόρους της περιοχής, τις υπάρχουσες υποδομές, τις αλλαγές των αναγκών στην Αίγυπτο που πλέον από εξαγωγική χώρα έχει ανάγκη φυσικού αερίου και την μεγάλη ζήτηση στην Τουρκία η οποία θα αυξάνεται στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία και να βρουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Ωστόσο παρά τη θετική εξέλιξη για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας και τις προοπτικές επέκτασης προς την Αίγυπτο, προειδοποίησε πως δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα συμβεί.

«Αυτή είναι μια περιοχή όπου μια μικρή αλλαγή μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο, το οποίο θα εξανεμίσει τα όποια κέρδη πετύχαμε προηγουμένως».

Πάντως δήλωσε αισιόδοξος πως μπορούν να βρεθούν λύσεις και παρότι δεν γνωρίζει πως θα γίνει, να προχωρήσει η συνεργασία.

O κ. Χοκστάιν απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα αν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αγωγό μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρος προς την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές αγορές. Ενώ στο ερώτημα – με αφορμή πρόσφατη ομιλία του στο Ισραήλ – πώς υπολογίζει ότι θα μπορέσει να μεταφερθεί αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Τουρκία, με δεδομένες τις σχέσεις τους, επανέλαβε ότι συνεχίζει να είναι αισιόδοξος και να πιστεύει ότι οι δύο χώρες μπορούν να είναι σε θέση εξαγάγουν αέριο στην Τουρκία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Διευκρίνισε επίσης πως ενώ Ισραήλ και Κύπρος έχουν ανακαλύψει σημαντικά κοιτάσματα, το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα είναι περιφερειακοί κι όχι παγκόσμιοι παίκτες.

«Αν κοιτάξτε πιο κάτω στα σχόλιά μου, μιλήσαμε για το ότι πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια ώστε να συμβεί αυτό. Υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν εντός του Ισραήλ, στη διαδικασία μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας και στη διαδικασία μεταξύ Ισραήλ – Τουρκία, Ισραήλ – Αιγύπτου και Κύπρου – Αιγύπτου». Και επανέλαβε πως παρά τη δυσκολία θα πρέπει να προσπαθήσουν να συμβεί.

Ο κ. Χοκστάιν αναφέρθηκε και στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, ιδίως μετά τις εξελίξεις στην Κριμαία και την Ανατολική Κριμαία, υπενθυμίζοντας ότι αυτό που συνέβη στις 16 Ιουνίου με τη διακοπή της ροής του αερίου δεν ήταν πρωτοφανές, αφού είχε συμβεί ξανά το 2006 και το 2009. Επίσης απέρριψε τη χρησιμότητα του South Stream (καθώς απλά αλλάζει τη διαδρομή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», δεν έπραξε όμως το ίδιο και για το νέο αγωγό μέσω της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «οικονομικό βιώσιμο» και λέγοντας ότι αποτελεί «πολιτικό όχημα για την Ευρώπη». Και καθώς βασίζεται σε οικονομικά δεδομένα, θα είναι επιτυχές.

Ενδιαφέρων ήταν ο επίλογος της εισαγωγικής τοποθέτησης του Συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Ένα πράγμα που στέκεται ανάμεσα σε εμάς και πολλά από αυτά τα θέματα, είναι η χρήση της ενέργειας όχι ως εργαλείο για συνεργασία, αλλά ως όπλο. Και αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούμε να διατηρούμε τις πετρελαϊκές κυρώσεις στο Ιράν, την προσπάθεια κατά του ISIL για να διασφαλίσουμε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο για τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Και να διασφαλίσουμε ότι οι ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου – ειδικά οι υπεράκτιες – σε περιοχές που δεν υπάρχει θαλάσσια οριοθέτηση, δεν θα χρησιμοποιηθούν ως πηγές συγκρούσεων. Πρέπει να προσέξουμε αυτό το κομμάτι, ενώ προωθούμε όλα τα θετικά».

Ο κ. Χόκσταϊν απάντησε σε ερώτηση του ανταποκριτή του Mega στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: