Ελληνικές εκλογές: Η ανεπάρκεια των αριθμών




Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

Το φθινόπωρο του 1973, λίγο μετά τα γεγονότα της Χιλής, ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, γενικός γραμματέας του κραταιού τότε ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος, δημοσίευσε στο περιοδικό «Rinascita» το περίφημο άρθρο του για την «ανεπάρκεια των αριθμών».

Θα ήταν μια αυταπάτη, έγραφε ο Μπερλινγκουέρ, να πιστεύει κανείς, υπό τις δεδομένες συνθήκες, ότι ακόμη κι αν οι δυνάμεις της Αριστεράς κατορθώσουν να αποκτήσουν την πλειοψηφία του 51% του εκλογικού σώματος, θα ήταν αυτό αρκετό για να εγγυηθεί την επιβίωση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα εξέφραζε αυτό το 51%.

Εκείνη την εποχή το ιταλικό κομμουνιστικό κόμμα είχε εκατομμύρια οργανωμένα μέλη, έναν σιδηρούν κομματικό μηχανισμό και μια συνεκτική ταυτότητα. Ηταν δηλαδή πολύ πιο ισχυρό και συμπαγές από τα κόμματα της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, τα οποία σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση την Ελλάδα, είναι μικρά ή πολύ μικρά κόμματα, που δεν έχουν προοπτική εξουσίας ή έστω συμμετοχής σε κυβερνητικά σχήματα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπερλινγκουέρ, έχοντας επίγνωση των πραγματικοτήτων και των διεθνών και γεωπολιτικών συσχετισμών εκείνης της περιόδου, προειδοποιούσε με τον τρόπο αυτόν τη βάση του κόμματός του να μην τρέφει χίμαιρες για απραγματοποίητες «αριστερές εναλλακτικές λύσεις» και εισήγαγε την έννοια της αυξημένης αντιπροσωπευτικής νομιμοποίησης, πολύ πέραν του 51%, αυτό που στη συνέχεια έγινε γνωστό ως «ιστορικός συμβιβασμός» και δεν ήταν απλώς μια συγκυριακή κυβέρνηση εθνικής αλληλεγγύης.

Οι πραγματικότητες της σημερινής εποχής είναι πολύ πιο ανελαστικές. Ιδίως για χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται καθημερινά «υπό τα όμματα των αγορών» και η τύχη των οποίων εξαρτάται πολύ περισσότερο από εξωτερικές αποφάσεις παρά από την εσωτερική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν βέβαιο νικητή των εκλογών, δεν φαίνεται να έχει επίγνωση των πραγματικοτήτων αυτών.

Και ετοιμάζεται, αμέριμνος και αδαής, ερήμην ίσως και των ψηφοφόρων του, και παρά τη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να έλθει σε σύγκρουση με τις «εξουσίες των γιγάντων», με τίτλο νομιμοποίησης… το bonus των 50 εδρών.

* Ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: