Ελλάδα: “Αχίλλειος πτέρνα” ένα “bank run”…




«Μετά τις εκλογές, η Ελλάδα θα είναι σε αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο» υποστηρίζει ο Ούγκο Ντίξον του πρακτορείου Reuters, σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο ενός «bank run» αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «κατά πάσα πιθανότητα, η χώρα δεν θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, σε περίπτωση που κερδίσει την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, χάσει πολύ χρόνο προτού μπορέσει να συμβιβαστεί με τους δανειστές και δεν κάνει την απαραίτητη στροφή, οι καταθέτες θα μπορούσαν να πανικοβληθούν».

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «ξεκάθαρο φαβορί» στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ότι «αν βγει νικητής», θα μπορούσε να γίνει «σύγκρουση με τους δανειστές» και ότι «το κόμμα έχει υποσχεθεί τη μείωση του χρέους της Ελλάδας και την αύξηση των δημοσίων δαπανών».

Ο κ. Ντίξον, αφού καταγράφει τη θέση της Γερμανίας και τις πιθανές επιπτώσεις, διατυπώνει την άποψη ότι «δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δεν αξίζει κάποια μορφή επιπλέον ελάφρυνσης του χρέους εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» και ότι «το πρόβλημα είναι πως θα είναι πολιτικά σχεδόν αδύνατο για τους δανειστές της να αποδεχτούν ένα κούρεμα του χρέους».

Επίσης, θεωρεί ως «προφανή συμβιβασμό» την παραμονή των παραμέτρων «που έχουν ήδη συζητηθεί μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και των δανειστών και είναι ο καθορισμός του επιτοκίου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και η παράταση της περιόδου αποπληρωμής».

Ο αρθρογράφος θέτει το ερώτημα: «Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί μια τέτοια προσέγγιση για το χρέος;», προσθέτοντας: «Ενδεχομένως, να δοθεί αρκετός χρόνος. Αλλά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συνεπαγόταν με μια τούμπα, ή αυτό που οι Έλληνες αποκαλούν “κωλοτούμπα”. Πολλοί από τους οπαδούς του θα το δουν αυτό ως “προδοσία”».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, σημειώνεται η πιθανότητα απώλειας «πολύτιμου χρόνου» και ότι η «προτεραιότητα» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης, που «δεν θα είναι εύκολο, καθώς ενδεχομένως δεν θα έχει αυτοδυναμία».

Επίσης, επισημαίνεται η πιθανότητα συνεργασίας με «Το ποτάμι», το οποίο «είναι ανένδοτο πως δεν θα συμφωνήσει σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ».

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τον «σχηματισμό κυβέρνησης» τονίζεται ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε «δεύτερες εκλογές» στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου και ότι αν συμβεί αυτό «η κατάσταση θα είναι ήδη δύσκολη».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «πράγματι, η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) έριξε μια προειδοποιητική βολή την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν θα μπορούσε πλέον να ενεργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης για τις τράπεζες της χώρας μετά το τέλος του Φεβρουαρίου, εκτός αν η Αθήνα εξασφάλιζε παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης».

Επίσης, σημειώνεται ότι «μπορεί η κυβέρνηση να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τη χώρα αν αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά μια χρεοκοπία θα προκαλούσε πανικό στους καταθέτες, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα έχει σταματήσει τη ρευστότητα καθιστώντας ένα bank run απολύτως λογικό» και ότι «σε μια τέτοια κατάσταση, χωρίς δίχτυ ασφαλείας, θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να προχωρούσε σε περιορισμούς κεφαλαίου, κάτι που θα μπορούσε ακολούθως να φέρει αναπόφευκτα το σενάριο της δραχμής».

Καταλήγοντας, τονίζεται ότι «κορυφαία προτεραιότητα» είναι οι δανειστές και τα «μετριοπαθή στοιχεία» του ΣΥΡΙΖΑ να εργαστούν «για το πώς το κόμμα θα μπορούσε να εκτελέσει μια κωλοτούμπα, χωρίς πάρα πολύ μεγάλη απώλεια του προσώπου (της εικόνας του). Οι δανειστές θα πρέπει να αναφέρουν ότι θα επεκτείνουν τη συμφωνία διάσωσης, εφ ‘όσον ο ΣΥΡΙΖΑ το ζητήσει με ωραίο τρόπο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: