Εκτός από το Grexit υπάρχει και η Τουρκία




Του ΜΑΚΗ ΠΟΛΛΑΤΟΥ, www.protothema.gr

Το περιστατικό είναι πραγματικό και το μεταφέρω ακριβώς όπως συνέβη: «Α, εσύ είσαι; Και εγώ που νόμιζα ότι ήρθαν οι Τούρκοι!», είπε μια γερόντισσα στη Δονούσα προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, βλέποντάς τον να κατεβαίνει στο νησί με φουσκωτό από τη φρεγάτα Ναβαρίνο δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα.

Οι νησιώτες και οι νησιώτισσες είναι γνωστοί για την ευφυία και το χιούμορ τους, οπότε είναι ένα ενδεχόμενο η γερόντισσα να… τρόλαρε το Νίκο Δένδια, λέγοντάς του με εύσχημο τρόπο ότι θεωρούσε πιο πιθανό να επισκεφθεί το νησί της ένας Τούρκος παρά ένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης. Βλέπετε με τους πλόες τουρκικών πολεμικών πλοίων γύρω από ελληνικά νησιά, η ιδέα να καταπλεύσει μια τουρκική φρεγάτα σε ένα ελληνικό νησί ίσως και να είναι κάτι που έχει περάσει από το μυαλό ορισμένων… Για να μην με παρεξηγήσετε, δεν εννοώ κατάπλου-απόβαση τουρκικού πολεμικού πλοίου αλλά… εθιμοτυπική επίσκεψη, όχι κάτι… πονηρό.

Οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, οι πλόες τουρκικών πολεμικών πλοίων γύρω από ελληνικά νησιά, η διεξαγωγή ασκήσεων από τουρκικά υποβρύχια σε περιοχές ανάμεσα σε ελληνικά νησιά -ιδίως στην περιοχή Ρόδου-Καρπάθου και η διάθεση των Τούρκων να συνεκμεταλλευθούν -με το «έτσι θέλω» Barbaros- τον όποιο υποθαλάσσιο πλούτο υπάρχει στην κυπριακή ΑΟΖ δεν πρέπει να μας αφήσουν να αποκοιμηθούμε ή να… αυτοϋπνωτιστούμε ότι με τους Τούρκους όλα θα πάνε πρίμα βρέξει-χιονίσει.

Η στρατηγική της Άγκυρας είναι η αμφισβήτηση. Και στο παρελθόν οι Τούρκοι έχουν εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία που τους δόθηκε όταν η Ελλάδα ήταν εξασθενημένη. Το πρόσφατο παρελθόν είναι γεμάτο από τέτοια παραδείγματα η-μι-α-νηφορικά και θα πρέπει να λειτουργεί ώστε να μην ξεχνάμε.

Δεν λέω, το βασικό μας πρόβλημα αυτή την εποχή είναι το Grexit. Απλώς, την ώρα που κάποιοι ονειρεύονται ότι οι Ευρωπαίοι θα μας χαρίσουν το χρέος, θα μας πνίξουν με 100 δισ. ευρώ που θα τυπωθούν με εντολή Ραχήλ Μακρή, θα μας επιτρέψουν να προσλάβουμε όσους θέλουμε στο Δημόσιο και θα ζητήσουν συγγνώμη που μας πρότειναν να κάνουμε μεταρρυθμίσεις ώστε η ελληνική οικονομία να ξαναρχίσει να λειτουργεί, υπάρχει και η Τουρκία…

Στην Άγκυρα, η τουρκική ελίτ παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα. Τις τελευταίες μέρες, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται «κλειδωμένη». Αυτό που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν οι Τούρκοι αναλυτές είναι τι θα αλλάξει με την επικράτηση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στο Κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης όπου η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα δείχνει να επενδύει πολιτικά, επιδιώκοντας την εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών με σκοπό να προωθήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Είναι κοινό μυστικό ότι το τουρκικό προξενείο στηρίζει οικονομικά τους μουσουλμάνους υποψηφίους στην προσπάθεια να εκλέξει τρεις στους τρεις βουλευτές που αναδεικνύονται στην Ροδόπη και δύο στους τρεις από τους βουλευτές που αναδεικνύονται στην Ξάνθη. «Οι μειονοτικοί βουλευτές εκφράζουν συνήθως την πολιτική του τουρκικού προξενείου και οι πρόσφατες υποθέσεις έχουν αποδείξει ότι η Άγκυρα δεν διστάζει να εκβιάζει χρησιμοποιώντας τους μειονοτικούς βουλευτές σε συγκεκριμένα θέματα», λέει στο protothema.gr αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης με βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ιδίως σε μια αριστερή κυβέρνηση, όσο περισσότεροι είναι οι μειονοτικοί βουλευτές τόσο μεγαλύτερο είναι το «μπέρδεμα» που μπορεί να δημιουργηθεί.

Τα λέω αυτά, διότι ορισμένοι βαυκαλίζονται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ερωτευθεί τα κόμματα που θέλουν να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα διαγράφοντας μονομερώς δεκάδες δισ. βοήθειας που δόθηκαν από τους ευρωπαίους φορολογούμενους για να μην καταρρεύσει η Ελλάδα και να μην οδηγηθούμε όλοι μας στην απόλυτη εξαθλίωση.

Και απ’ ότι μου μεταφέρουν ευρωπαίοι διπλωμάτες, στις Βρυξέλλες (έδρα ΕΕ), στην Φρανκφούρτη (έδρα ΕΚΤ) και στο Βερολίνο (έδρα Frau Merkel) είναι ψιλο…εξαγριωμένοι μαζί μας με όλα αυτά που γίνονται προεκλογικώς. Μου λένε μάλιστα ότι ακόμη και για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) με τους σκληρούς όρους και τις προϋποθέσεις που έγινε αυτό -προϋποθέσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ και τις δεσμεύσεις Αλέξη Τσίπρα- δόθηκε κανονική μάχη (διπλωματική και πολιτική εννοώ).

Κι όλα αυτά την ώρα που ο Ερντογάν προβάρει τη στολή του νεο-οθωμανού σουλτάνου φωτογραφιζόμενος με Σελτζούκους και άλλους πολλούς που προηγήθηκαν της οθωμανικής αυτοκρατορίας αποκαλύπτοντας τη μεγαλομανία και τις λουδοβίκειες τάσεις του…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: