Αίγυπτος: Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε κατά την τέταρτη επέτειο της εξέγερσης




Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στην Αίγυπτο και μία βόμβα προκάλεσε τον τραυματισμό δύο αστυνομικών κατά τη σημερινή τέταρτη επέτειο της εξέγερσης του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσαν πηγές ασφαλείας, σύμφωνα με το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS.

Η επέτειος είναι μία δοκιμή για το κατά πόσον οι ισλαμιστές και οι φιλελεύθεροι ακτιβιστές, που έχουν υποστεί σκληρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, είναι αποφασισμένοι να αντικρούσουν γι̉ άλλη μια φορά την υποστηριζόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυβέρνηση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας καταστέλλουν τη διαφωνία αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τον Ιούλιο του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του.

Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την επέτειο της εξέγερσης πέρυσι που επικεντρώθηκε γύρω από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Ο διαδηλωτής τραυματίστηκε θανάσιμα από σκάγια στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, δήλωσαν οι πηγές ασφαλείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο άνδρας ήταν ένοπλος.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, μία βόμβα εξερράγη με στόχο αστυνομικούς που στέκονταν έξω από έναν αθλητικό όμιλο στο Κάιρο, δήλωσαν οι πηγές.

Στην Μπαχέιρα, στην περιοχή του Δέλτα του Νείλου, σε απόσταση περίπου 170 χλμ. από το Κάιρο, δύο μαχητές σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν οι βόμβες τις οποίες προσπαθούσαν να τοποθετήσουν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στο Κάιρο, αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες σε θωρακισμένα οχήματα, απέκλεισαν μεγάλες οδικές αρτηρίες περιλαμβανομένων εκείνων που οδηγούν στην πλατεία Ταχρίρ.

Υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν κοντά στην Ταχρίρ κρατώντας φωτογραφίες του, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς, προτού περικυκλωθούν από την αστυνομία. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα γα να διαλύσουν μία διαδήλωση στην πλατεία Ραμσή του Καΐρου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στο προάστιο Ματαρίγια του Καΐρου, οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον περίπου 900 διαδηλωτών.

Δυνάμεις ασφαλείας στάλθηκαν επίσης στην πλατεία Ραμπάα στο βορειοανατολικό Κάιρο, όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι σκοτώθηκαν τον Αύγουστο του 2013 σε έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας.

Μία διαδηλώτρια πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε χθες κοντά στην Ταχρίρ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Χόσαμ Αμπντέλ Γκάφαρ, δήλωσε σήμερα πως η Σαϊμάα Σαμπάγκ πυροβολήθηκε στο πρόσωπο και στην πλάτη. Περίπου 1.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία της, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Χάνι Αμπντέλ Λατίφ, δήλωσε στο Ρόιτερς πως έχει ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατό της και πρόσθεσε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Σε χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας ‘Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επικρότησε την επιθυμία για αλλαγή που επέδειξαν οι Αιγύπτιοι πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά είπε ότι χρειάζεται υπομονή προκειμένου να επιτευχθούν όλοι «οι στόχοι της επανάστασης».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: