Ο Χαρδούβελης δεν αποκλείει «ατύχημα» για Ελλάδα




Δεν είναι συνετό να αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη από «ατύχημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, προειδοποιώντας για τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου…

Όπως αναφέρει το «ΕΘΝΟΣ» στην ιστοσελίδα του (http://www.ethnos.gr/), κ. Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, διευκρίνισε ότι η βασική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από της εκλογές θα είναι να κλείσει την εκκρεμούσα αξιολόγηση της τρόικας, εκπληρώνοντας τους όρους του προγράμματος οικονομικής διάσωσης της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ.

«Αν αυτή η κυβέρνηση τελεί υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν συνετό να αντιστρέψει τη στάση της και να διαπραγματευτεί παράταση του προγράμματος διάσωσης πριν αυτό λήξει στις 28 Φεβρουαρίου. Η ευθύνη αλλάζει όποιον διοικεί τη χώρα και υποθέτω ότι η λογική τελικά θα επικρατήσει. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο» είπε.

Όσο για την προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητα «μπλόφα». «Ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί και η όλη ιδέα είναι να το αποφύγουμε» είπε και πρόσθεσε ότι η προοπτική της εξόδου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί, καθώς από το 2012 η Ευρωζώνη έχει δημιουργήσει άμυνες για την περίπτωση εξόδου μιας χώρας από το ενιαίο νόμισμα.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ, οπότε υποθέτω ότι οι πολιτικές τους θα είναι συνεπείς με το στόχο αυτό. Πόσο σύντομα θα γίνουν συνεπείς είναι ένα άλλο ζήτημα».

Επίσης, χαρακτήρισε «πολιτικά απαράδεκτη» για τους πιστωτές της Ελλάδας τη διαγραφή του χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να δοθεί «ανάσα» από το μεγάλο χρέος, μέσω μιας περαιτέρω επιμήκυνσης των δανείων, αλλά και από τη μετατροπή του επιτοκίου τους από κυμαινόμενο σε σταθερό.

«Είναι δύσκολο να πει κανείς πότε ακριβώς θα είναι η κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα εάν η επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας καθυστερήσει» επεσήμανε, λέγοτνας παράλληλα πως όσο πιο γρήγορα αρθεί η αβεβαιότητα, τόσο το καλύτερο για όλους.

Για την είσπραξη των φόρων-εσόδων είπε ότι έχει επιβραδυνθεί ως αποτέλεσμα της εκλογικής αβεβαιότητας, ενώ σχετικά με την εκροή καταθέσεων είπε πως τον Δεκέμβριο ήταν περίπου 3 δισ. ευρώ, και συνεχίστηκε και στις αρχές Ιανουαρίου, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «όλα είναι υπό έλεγχο».

Για το πλεόνασμα, ανέφερε ότι 2014 θα είναι περίπου 1,5% του ΑΕΠ, εναρμονισμένο με τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, αλλά λιγότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης για πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: