CNN: Δύσκολη η παραμονή στο ευρώ αν ο ΣΥΡΙΖΑ τηρήσει τις υποσχέσεις του




Για μία ακόμη αφορά η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον πυρήνα της κρίσης του ευρώ , γράφει σε δημοσίευμα με τίτλο «Γιατί το 2015 μπορεί να είναι το έτος που η Ευρώπη θα αρχίσει να ξηλώνεται» ο Ρόμπιν Όκλεϊ, πολιτικός συντάκτης για την Ευρώπη του CNN, ο οποίος αναφέρεται στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη για να επικεντρωθεί στην απειλή που συνιστούν γι αυτήν οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου στη Βρετανία και οι υψηλές επιδόσεις του Κόμματος για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

Ο συντάκτης αναφέρεται στις πιθανότητες ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ ως νικητή της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα. «Το πρόβλημα που απορρέει από αυτό για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι με περισσότερο από το εν τέταρτον του ελληνικού πληθυσμού στην ανεργία, παρά τα κάποια σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει ευρεία υποστήριξη με την υπόσχεση να καταργήσει τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις που συνδέονται με τα προγράμματα διάσωσης (της Ελλάδας) από την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Ο Τσίπρας θέλει να τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί κυρίως με την επιμονή της Γερμανίας, να ανατρέψει τις περικοπές του κατώτατου μισθού και να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας. Αν και ο Τσίπρας έχει αμβλύνει τη ρητορική του και λέει ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είναι δύσκολο να δει κανείς με ποιον τρόπο θα ήταν δυνατόν, εάν επικρατήσει, να τηρήσει τις υποσχέσεις του» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ο Αμερικανός αρθρογράφος γράφει ότι θεωρεί πως «η αποχώρηση της Ελλάδας θα ήταν το πρώτο μεγάλο πλήγμα για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα», για να προχωρήσει στη συνέχεια στην παράθεση των κινδύνων που προέρχονται από την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών πολιτικών σχηματισμών στην Ισπανία και την Ιταλία και να ολοκληρώσει το σχήμα του με ευρεία αναφορά στο βρετανικό UKIP και στις πολιτικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: