CNBC: Πρέπει οι αγορές να φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ;




Έντονοι είναι οι φόβοι στις αγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξαιτίας μιας ενδεχόμενης νίκης του ριζοσπαστικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το μέγεθος της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει το συγκεκριμένο κόμμα, που αντιτίθεται στη λιτότητα, αναφέρει η Holly Ellyatt σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Should markets fear Greece’s radical Syriza party?».

Σύμφωνα με την Tina Fordham, επικεφαλής πολιτική αναλύτρια στη CITI, οι ανησυχίες σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερβολικές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους 18 μήνες και θα είναι πιθανώς το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 25ς Ιανουαρίου, αλλά θα συναντήσει πιθανώς δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης. Πρέπει να είμαστε σαφείς ότι το 2015 δεν είναι 2012 (όταν υπήρχε η φημολογία για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ). Η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ πιο σταθερή» ανέφερε χθες η Tina Fordham προς το CNBC.

Η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ πιο σταθερή από το 2012, μετά από τα διάφορα σχέδια διάσωσης συνολικού ύψους 240 δις ευρώ και την υλοποίηση σκληρών μέτρων περικοπής δαπανών από την κυβέρνηση του Π/Θ, Αντώνη Σαμαρά. Οι περικοπές δαπανών ωστόσο αποδείχθηκαν μη δημοφιλείς στον ελληνικό λαό και συνέβαλαν στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου, βασιζόμενη σε μια πλατφόρμα κατά της λιτότητας, του αποφέρει ψηφοφόρους. Σύμφωνα πάντα με την Tina Fordham η σημαντικότερη συνέπεια μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μια «παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του σχεδίου διάσωσης, μπαίνοντας έτσι σε πορεία σύγκρουσης με τους διεθνείς δανειστές της χώρας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ) και θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και την παροχή περαιτέρω βοήθειας.

Επιπρόσθετα εκφράζονται ανησυχίες ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, εάν το κόμμα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και ακυρώσει τις συμφωνίες διάσωσης. Η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως δεν επιχειρεί να κατευνάσει ούτε την Ευρωζώνη, ούτε την ελληνική καθεστηκυία τάξη. Ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους του κόμματος, ο Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε την Τρίτη στους Financial Times ότι προτεραιότητα του κόμματος είναι να αντιμετωπίσει τους πανίσχυρους επιχειρηματίες οι οποίοι θεωρούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως έντονα διαπλεκόμενοι με την πολιτική ελίτ. «Οι ολιγάρχες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας… Θα αποτελέσουν προτεραιότητα στην ανάληψη δράσης» επεσήμανε προσθέτοντας ότι θα διερευνηθούν οι επιχειρήσεις όπου δραστηριοποιούνται οι ολιγάρχες όπως τα ΜΜΕ, οι κρατικές προμήθειες και τα ακίνητα.

Ο Gabriel Sterne, επικεφαλής του τομέα μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην Oxford Economics, επεσήμανε σε σημείωμά του την Τρίτη ότι μια ανάλυση διαφόρων δημοσκοπήσεων δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αποφασιστικής νίκης, προσθέτοντας ότι το ερώτημα δεν είναι εάν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές της 25ς Ιανουαρίου, αλλά το «πώς». «Η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετή για να του διασφαλίσει μια διαχειρίσιμη πλειοψηφία» σημείωσε προσθέτοντας ότι «το 36% στις εκλογές αποτελεί το κατά προσέγγιση όριο για τον σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης κατά της λιτότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό μοιάζει εφικτό σύμφωνα με τις 20 τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ ξεπερνάει το 40% στις τελευταίες πέντε». Ο Sterne προειδοποιεί επίσης ότι ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ προσυπέγραφε τις προϋποθέσεις για την συνέχιση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, θα ήταν δύσκολη η υλοποίησή τους, καθώς αποδείχθηκε εξαιρετικά δυσχερής και για τους αποφασισμένους κεντροδεξιούς πολιτικούς.

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να εφαρμόσει κατάλληλα το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στο χείλος του γκρεμού. Η κυβέρνηση θα μπορούσε τότε ίσως να πέσει, μπορεί και πιο νωρίς, και θα υπήρχε επιστροφή σε μια κυβέρνηση που θα ήταν ευνοϊκή στην εφαρμογή του προγράμματος. Θα μπορούσε επίσης ίσως η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη μολονότι αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο» ανέφερε ο Gabriel Sterne.

http://www.cnbc.com/id/1023169

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: