Χιόνια και δριμύ ψύχος: Στην «κατάψυξη» η Ελλάδα




Μετά από ένα διάλειμμα από το πρώτο κύμα χιονιά, ένα δεύτερο καταφθάνει στη χώρα μας από σήμερα με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, χιονοπτώσεις ιδιαιτέρα έντονες θα εκδηλωθούν από σήμερα τις νυχτερινές ώρες στην ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας), τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και θα συνεχιστούν κατά περιόδους αύριο Τρίτη, ανήμερα των Θεοφανείων, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης σταδιακά θα ασθενήσουν.

Στην Αττική σήμερα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά (υψόμετρο 200-300 μέτρα), αύριο θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρα έντονες κυρίως στη βόρεια και ανατολική Αττική.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα μέσα στην Αθήνα, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Το Εθνος (www.ethnos.gr) γράφει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο τριήμερο κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα. Παγετός θα σημειωθεί ιδιαιτέρα ισχυρός και κατά τόπους ολικός (ενδεικτικές ελάχιστες τιμές από μείον 25 ως μείον 10 βαθμούς Κελσίου.

Ήδη βρέχει στα πεδινά και χιονίζει στα ορεινά, στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

«Σε όλη την Αττική», όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Χρυσούλα Πέτρου, προϊσταμένη του τμήματος πρόγνωσης της ΕΜΥ, «βρέχει και στα γύρω ορεινά χιονίζει, ενώ από το βράδυ αναμένεται να χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές και από αύριο και σε πεδινές. Μάλιστα, μετά το μεσημέρι, αύριο, μπορεί να χιονίσει και μέσα στην Αθήνα».

Στην Πάρνηθα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, ενώ δυσκολίες συναντούν οι οδηγοί που κινούνται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την κ. Πέτρου, το επόμενο τριήμερο θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Θα υπάρχουν μάλιστα περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου ο παγετός θα είναι ολικός, με τον υδράργυρο να δείχνει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες στη Μακεδονία
Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας αναμένονται σήμερα, ενώ βοριάδες 5-7 μποφόρ θα εκδηλωθούν στα πελάγη και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα κυριαρχήσουν και τις επόμενες μέρες και θα σημειωθεί παγετός.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα θα επικρατήσουν νεφώσεις, άνεμοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Το θερμόμετρο στη Φλώρινα έφθασε τους -11, στην Καστοριά -9, στην Κοζάνη -4, στα Γρεβενά -9, στην Καβάλα -2, Σέρρες -2.

Ετοιμότητα στα Χανιά
Σε επιφυλακή, εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τα Χανιά, βρίσκονται από σήμερα οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας και των δήμων.

Το βάρος θα δοθεί κυρίως στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας και σε σημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα, όπου θα υπάρχουν εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανήματα έργων.

Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Χανίων τα χαρακτηρισμένα ως επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου είναι:

  • Ταυρωνίτης- Κάνδανος- Παλαιόχωρα.
  • Βρύσες- Σφακιά- Πατσιανός- Σκαλωτή
  • Θέρισο- Κεραμειά- Βουτάς- Μύλοι
  • Φουρνές- Νέα Ρούματα- Αγία Ειρήνη- Πέτρα Σελί- Ροδοβάνι
  • Κερά- Μαλάθυρο- Σάσαλο- Λάκοι- Ομαλός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: