Χάος στις θέσεις Μέρκελ, Λαγκάρντ, Ολάντ




Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει τις συνέπειες που θα έχει για το ευρώ η απόφαση που αναμένεται να λάβει αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τύπωμα χρήματος αλλά και οι εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή, όμως ένα σημαίνον στέλεχος του κόμματός της αντιθέτως προειδοποίησε πως η πλεονάζουσα ρευστότητα που σχεδιάζει να διαθέσει στις αγορές το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει στρεβλώσεις.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε αρνητικά στην ερώτηση εάν θεωρεί πως αυτή είναι η «εβδομάδα του πεπρωμένου» για την ευρωζώνη, λόγω της απόφασης της ΕΚΤ και των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, απορρίπτοντας την δραματοποίηση της κατάστασης, και διαβεβαίωσε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης θα αποφασίσει με πλήρη ανεξαρτησία εάν θα προχωρήσει στην εφαρμογή πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, απέφυγε νωρίτερα να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση που είχε η καγκελάριος με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αυτό είναι πολιτικά λεπτό.

Όμως ένα σημαίνον στέλεχος του συντηρητικού κόμματος που αποτελεί τον μείζονα εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει πειστεί ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πράγματι χρειάζεται να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων και πρόσθεσε πως η άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής υπάρχει κίνδυνος να συμβάλει να καταγραφούν «υπερβολές» στις αγορές.

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι θα προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων μελών της ευρωζώνης τυπώνοντας νέο χρήμα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό και να συμβάλει να τονωθεί η ανάπτυξη.

ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

«Δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους», είπε ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για δημοσιονομικές υποθέσεις στη Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή της Γερμανίας.

«Το λογικό θα ήταν να περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί ήδη. Η ΕΚΤ θα δημιουργούσε η ίδια σοβαρά προβλήματα στον εαυτό της εάν υποστήριζε τις υπερβολές στις χρηματαγορές διαμέσου μιας πλημμύρας πλεονάζουσας ρευστότητας», όπως σημείωσε.

Η Μπούντεσμπανκ, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί πως η εφαρμογή πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ισοδυναμεί με τη χρηματοδότηση δημοσιονομικά ανεύθυνων κυβερνήσεων της ευρωζώνης και ότι υπάρχει κίνδυνος να εκτεθούν σε κίνδυνο οι Γερμανοί φορολογούμενοι, υπενθυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ενώ προσπαθεί ως και την τελευταία στιγμή να επιβάλει περιορισμούς στο πρόγραμμα.

Το σκεπτικό αυτό τυγχάνει ευρείας αποδοχής στους κόλπους των συντηρητικών όπως ο Μπάρτλε, ο οποίος θεωρείται στενά συνδεδεμένος με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά στους κόλπους των ευρωσκεπτικιστών στη Γερμανία, που έχουν αποπειραθεί ανεπιτυχώς να εμποδίσουν κάθε τέτοια κίνηση από μέρους της ΕΚΤ.

«Ο βασικός σκοπός της ΕΚΤ ήταν και παραμένει να εγγυάται τη σταθερότητα των τιμών. Θα έπρεπε να το έχει αυτό στο μυαλό της μάλλον, παρά να προχωρεί όλο και πιο συχνά σε αμφιλεγόμενα μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας», συνέχισε ο Μπάρτλε. Η επάνοδος της ευρωζώνης στην ανάπτυξη απαιτεί μάλλον την προώθηση μεταρρυθμίσεων παρά μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική, η οποία τείνει να εξασθενίζει τη διάθεση να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, έκρινε.

Παρά τη συνεχιζόμενη γερμανική αντίθεση, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις την Πέμπτη περί της εφαρμογής ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς εκτιμάται ότι έχει εξαντλήσει τα άλλα εργαλεία πολιτικής που διαθέτει.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει καλέσει επανειλημμένα την ΕΚΤ να προχωρήσει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, κάλεσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης να φροντίσει οι οικονομικοί κίνδυνοι να μοιραστούν όσο περισσότερο ευρύτερα είναι δυνατόν ανάμεσα στα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης.

«Όσο πιο αποτελεσματικό είναι (το πρόγραμμα), όσο περισσότερη αμοιβαιοποίηση (του κινδύνου) υπάρξει, τόσο το καλύτερο», τόνισε η Λαγκάρντ μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείσα σχετικά με την πρόταση οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη να καλύψουν τυχόν ζημίες που θα υποστεί η ΕΚΤ από την αγορά των χρεογράφων τους.

ΒΕΒΑΙΕΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΟΛΑΝΤ

Από τη δική του πλευρά ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι αναμένει η ΕΚΤ να «λάβει την απόφαση να αγοράσει κρατικό χρέος» την Πέμπτη, η οποία θα ωφελήσει την ανάπτυξη, όπως κρίνει.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει την Πέμπτη την απόφαση να αγοράσει κρατικό χρέος, και αυτό θα χορηγήσει σημαντική ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία και (…) μπορεί να δημιουργήσει μια ορμή που θα ευνοήσει την ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας μιλώντας σε σημαίνοντες επιχειρηματίες και εργοδότες στη Γαλλία.

Εξάλλου ο Ολάντ εκτίμησε ότι οι τιμές του πετρελαίου το 2015 θα είναι «χαμηλότερες από ό,τι το 2014», γεγονός το οποίο απέδωσε στην αναντιστοιχία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: