Bloomberg: Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες κ. Ντράγκι




Εδώ και μήνες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αφήνει να εννοηθεί ότι προτίθεται να εξαγγείλει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Χθες ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήρε τα ενδεχόμενα νομικά εμπόδια. Με τις τιμές να πέφτουν στην Ευρωζώνη, θα ήταν ασυγχώρητη η όποια καθυστέρηση, επισημαίνει το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «No More Excuses for Draghi».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα είναι νόμιμη η αγορά κρατικού χρέους από την ΕΚΤ. Πρόκειται για το υπάρχον πρόγραμμα της ΕΕ, το ονομαζόμενο πρόγραμμα Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών, το οποίο δεν είναι ακριβώς πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, αλλά το οποίο περιλαμβάνει και την αγορά κρατικών ομολόγων. Το ΕΔ αναμένεται να βγάλει απόφαση μετά από τέσσερις έως έξι μήνες, υιοθετώντας πιθανότατα την γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα. Αυτό είναι επαρκές για τον Ντράγκι ώστε να ενεργήσει τώρα.

Πολλοί στην Ευρώπη, ιδιαίτερα η Γερμανία, συνεχίζουν να αντιτίθενται. Αντιμετωπίζουν την ποσοτική χαλάρωση ως τέχνασμα, μέσω του οποίου οι πλουσιότερες χώρες της Ευρωζώνης θα καταλήξουν να πληρώνουν τις δημοσιονομικές περιπέτειες των εταίρων τους. Ισχυρίζονται ότι η συνθήκη της Ευρωζώνης απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση των κρατών-μελών. Ο Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του Ifo, κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα την ΕΚΤ για κινδυνολογία σχετικά με τον αποπληθωρισμό για να δικαιολογήσει την διάσωση των πιο αδύναμων οικονομιών. Είναι κατανοητές αυτές οι επιφυλάξεις, αλλά όταν σχεδιάστηκε η συνθήκη κανείς δεν είχε προβλέψει μια ύφεση ανάλογη της σημερινής στην οποία βρίσκεται παγιδευμένη η Ευρώπη. Πρόκειται για μια οικονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαιτούνται μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει δείξει ότι η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη νομισματική τόνωση, όταν τα επιτόκια δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, ενώ δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική λύση.

Η νέα νομική γνωμοδότηση δεν είναι ωστόσο τόσο χαλαρή όσο θα όφειλε, καθώς αντιτίθεται στην αγορά ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, περιορίζοντας το πρόγραμμα στην αγορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά. Είναι κρίμα καθώς περιορίζει τις δυνατότητας της ΕΚΤ. Η γνωμοδότηση, επίσης άσκοπα, προειδοποιεί όσον αφορά στις τιμαριθμικές στρεβλώσεις που προκύπτουν από την παρακράτηση των ομολόγων από την ΕΚΤ έως την περίοδο ωρίμανσης, αλλά το σημαντικότερό της σημείο, ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να χαράσσεται από την ΕΚΤ και όχι από τα δικαστήρια, είναι σοφό.

Υπάρχει ο κίνδυνος ότι, παρά το πράσινο φως, η ΕΚΤ θα λειτουργήσει προσεκτικά. Ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 10% περίπου από την έναρξη αγοράς ομολόγων τον Οκτώβριο και βρίσκεται στα 2,2 τρις ευρώ. Ο ισολογισμός της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας έφθασε πρόσφατα στα 4,5 τρεις δολάρια. Ο Ντράγκι έχει αναφερθεί στην ανάγκη επέκτασης κατά 1 τρις ευρώ. Οι επιλογές ωστόσο που εξετάσθηκαν από τους πολιτικούς στις αρχές του μήνα περιορίζονταν στο ήμισυ αυτού του ποσού.

Η επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου. Οι αγορές αναμένουν την ανάληψη δράσης από τον Ντράγκι. Οτιδήποτε λιγότερο από την απεριόριστη δέσμευση για την αγορά κρατικού χρέους σε εντυπωσιακές ποσότητες θα απογοητεύσει τους επενδυτές και θα επιδεινώσει την κατάσταση της Ευρωζώνης, καταλήγει το κύριο άρθρο.

http://www.bloombergview.com/articles/2015-01-15/the-world-economy-needs-mario-draghi-to-embrace-qe

Η χθεσινή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαγγείλει, την επόμενη εβδομάδα, έναν νέο σημαντικό γύρο οικονομικής τόνωσης, μετά από πολύμηνη εσωτερική διαμάχη, αναφέρει ο Jack Ewing σε ανταπόκρισή του από την Φραγκφούρτη στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Devil May Be in the Details on European Central Bank Bond-Buying».

Άγνωστο ωστόσο παραμένει με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθεί η ποσοτική χαλάρωση, με την αγορά κρατικών ομολόγων σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να διοχετευτεί χρήμα στην οικονομία. Η κεντρική τράπεζα μένει να αποφασίσει το ποσό και το μίγμα των ομολόγων, εάν δηλαδή θα πρέπει να αποκλεισθούν επικίνδυνα κράτη όπως η Ελλάδα. Θα πρέπει επίσης επιλυθούν ακανθώδη θέματα, όπως οι επιφυλάξεις της Γερμανίας, η αντίθεση της οποίας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ αποτέλεσε για καιρό το σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάληψη δράσης.

Η ανταπόκριση κάνει αναφορά στα διάφορα σενάρια για τη μορφή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που προτίθεται να εξαγγείλει η ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι η απλούστερη και πιο πιθανή εκδοχή θα ήταν να αγοράζονται ομόλογα σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής του κάθε κ-μ της Ευρωζώνης στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο προσδιορίζεται σύμφωνα με τον πληθυσμό του κάθε κ-μ και το ΑΕΠ. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου θα ήταν ότι η ΕΚΤ θα αγόραζε μεγάλες ποσότητες γερμανικών κρατικών ομολόγων, τα οποία ήδη έχουν μεγάλη ζήτηση.

Ένα άλλο σενάριο θα ήταν η αγορά ομολόγων με υψηλή διαβάθμιση και μόνο αυτών, όπως της Γαλλίας, της Φινλανδίας και της Γερμανίας, αποφεύγοντας τα κρατικά ομόλογα από επικίνδυνες οικονομίες, όπως της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Η προσέγγιση αυτή θα κάλυπτε τις ανησυχίες της Γερμανίας, ότι οι φορολογούμενοι θα καλούντο να πληρώσουν τον λογαριασμό στην περίπτωση χρεοκοπίας κάποιας από τις χώρες της Ευρωζώνης.

http://www.nytimes.com/2015/01/15/business/european-central-bank-bond-buying.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: