Αθήνα: Εχει υποτιμηθεί ο κίνδυνος του Grexit




Σε ανταπόκριση από την Αθήνα των Lefteris Papadimas και James Mackenzie για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters με τίτλο «”Grexit” risk may be underestimated, Greek officials say», που αναδημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, επισημαίνεται ότι η ιδέα ότι μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς να υποστούν μεγάλη ζημία οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ακούγεται με δυσπιστία από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του ερευνητικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πλέον συστημικό ενδιαφέρον για το ευρώ», ενώ ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος επισήμανε ότι «και μόνο η απειλή μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα ταρακουνήσει τις οικονομίες της ευρωζώνης σε μία εύθραυστη περίοδο», για να προσθέσει ότι «οι πολιτικοί της ευρωζώνης δεν έχουν επεξεργαστεί σχέδιο διαχείρισης του κινδύνου, αν μετά τις εκλογές τα πράγματα λάβουν τρελή πορεία, και αυτό είναι λάθος».

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη (Grexit), δεν θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα, ενώ μεσοπρόθεσμα θα δημιουργούσε ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη συνοχής εντός της ευρωζώνης και αν ο υπέρτατος στόχος της ενσωμάτωσης είναι επιτεύξιμος», επισήμανε ο κ. Ν. Βέττας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ.

Επίσης στην ανταπόκριση τονίζεται το πρόβλημα της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες καθώς και οι χρηματοδοτικές ανάγκες που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα αν δεν έχει πλέον πρόσβαση στις χρηματαγορές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, επίσης, στις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιουνκέρ να δηλώνει ότι η όποια νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει στο Reuters ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει επιπτώσεις.

http://www.cnbc.com/id/102348823

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: