Αντιπαράθεση του νυν και του επόμενου(;) υπουργού Οικονομικών
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέδριο του Economist, με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται στο θέμα των συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους δανειστές.

Ο κ. Χαρδούβελης ζήτησε να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αξιολόγηση ακόμη και αν δοθεί παράταση στο πρόγραμμα προκειμένου να μην στραγγαλιστεί η ελληνική οικονομία από ρευστότητα.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, καθώς έχει τον υψηλότερο αποπληθωρισμό, το υψηλότερο χρέος και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στην Ευρώπη. Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι με βάση αυτά τα κριτήρια, η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 15,9 δισ. ευρώ, υπό τον όρο φυσικά η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό χτύπησε καμπανάκι κινδύνου προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αξιολόγηση, αφού σε αντίθετη περίπτωση, η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να χάσει όχι μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης, αλλά και τα 11,5 δισ. του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, aπό την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης έστειλε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί την αξιολόγηση της τρόικας και θα ζητήσει χρόνο. Τόνισε πάντως ότι το κόμμα του σέβεται τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγνωρίζει τις δανειακές συμβάσεις της χώρας αλλά θα ζητήσει να τις επανεξετάσει.

Σημείωσε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι η χώρα έχει χρέος ωστόσο θέλει να μάθει πώς προέκυψε, χαρακτήρισε τα μνημόνια επιστολές κυβερνητικών προθέσεων οι οποίες δεν δεσμεύουν την χώρα και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει χρόνο για να παρουσιάσει το δικό του πρόγραμμα απέναντι στους εταίρους.

Εξήγησε επίσης ότι το κόμμα του θα συντάξει νέο μεσοπρόθεσμο με νέους δημοσιονομικούς στόχους καθώς θεωρεί ότι πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 7% το 2020 δεν είναι βιώσιμα, ενώ υποστήριξε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνομιλήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την Κομισιόν και με το ΔΝΤ, δηλώνοντας επίσης ότι το κόμμα του σέβεται την Άγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Μια παρατεταμένη περίοδος διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας ή μονομερείς ενέργειες, ενέχουν κίνδυνο για τον εκτροχιασμό της οικονομίας” τόνισε ο Γκ. Χαρδούβελης

Στην περίπτωση που υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, χωρίς ορατό αποτέλεσμα και χρόνο ολοκλήρωσης και αν υπάρξουν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους και το τι μπορεί να δώσει η πλευρά των δανειστών, ή μονομερείς ενέργειες, υπάρχει κίνδυνος όχι μόνον για χρηματοδοτικό πρόβλημα στη χώρα, αλλά και για εκτροχιασμό της οικονομίας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε εκδήλωση του Εκόνομιστ, στη συζήτηση με τον Executive Editor, Daniel Franklin, και τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, απαντώντας στο ερώτημα, τι θα σημαίνει η καθυστέρηση ο κ. Χαρδούβελης είπε: “Απώλεια 7,2 δισ. ευρώ από δάνεια της ΔΝΤ και από την Ευρωζώνη. Από αυτά τα 1,8 δισ. ευρώ είναι καθαρή δωρεά, δεν αποτελούν νέο δάνειο (αποτελεί επιστροφή στην Ελλάδα του κέρδους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την αγορά ελληνικών ομολόγων). Δεν πρέπει να αφήνουμε λεφτά στο τραπέζι. Είναι μεγάλο το ποσό. Αντιστοιχεί σχεδόν με τη φαρμακευτική δαπάνη ενός έτους”.

“Η απώλεια του παραπάνω ποσού των 7,2 δισ. ευρώ θα δυσχέραινε πολύ τη λειτουργία του κράτους, καθώς ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγάλες, ενώ ευελιξία στη χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Το κράτος έχει ήδη δανειστεί το μέγιστο δυνατό ποσό μέσω εντόκων γραμματίων (Euro 15 δις) και η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων είναι απαγορευτική. Το ελάχιστο που θα συμβεί θα είναι άνοδος των επιτοκίων, γεγονός που έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία”.

Επισήμανε ότι “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την 1η Μαρτίου θα σταματήσει την παροχή της συνήθους ρευστότητας που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, και που τον Δεκέμβριο 2014 ανέρχονταν σε περίπου 56 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ, σημαντικά αυξημένη (25%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριος 2014: Euro 44,9 δις). Η μόνη διέξοδος για τις τράπεζες θα είναι η χρήση μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί με αποκλειστικό εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο και κοστίζει περισσότερο (κόστος ELA: 155 μβ έναντι 5 μβ της ΕΚΤ). Το επιπλέον κόστος θα πιέσει τα εγχώρια επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων και νοικοκυριών ακόμα πιο ψηλά. Ήδη τρείς από τις τέσσερις τράπεζες έχουν αιτηθεί την συμμετοχή στο ELA προβλέποντας ότι οι ανάγκες τους σε ρευστότητα θα αυξηθούν την επόμενη περίοδο κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνεπάγονται οι πολιτικές εξελίξεις. Στις 28 Φεβρουαρίου τελειώνει το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα. Άρα αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, απαιτείται παράταση του Προγράμματος, η οποία προϋποθέτει αίτημα της ελληνικής κυβέρνηση ώστε να μην χάσουμε τα όσα περιγράφθηκαν αναλυτικά παραπάνω. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι σημαντικές για να αφήσουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη”.

Ακόμα ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι “η χώρα θα καθορίσει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους όρους που θα διέπουν τον ευρωπαϊκό προληπτικό μηχανισμό στήριξης, τον ECCL (Enhanced Conditions Credit Line). Το ποσό της πιστωτικής αυτής γραμμής αναμένεται να προέλθει από την επιστροφή του μεγαλύτερου ποσού, περίπου 10 δισ. ευρώ, από το ΤΧΣ. Η ύπαρξη του ECCL θα μειώσει και τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τις αγορές. Η χώρα θα έχει ικανοποιητική πρόσβαση στην χρηματοδότηση των αναγκών της από την ελεύθερη αγορά”.


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: