Ως κίνηση καλής θέλησης προς τον κατά τα φαινόμενα επόμενο νικητή των εκλογών στην Ελλάδα θα μπορούσε να ερμηνευθεί το μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα αντιμετώπιζε με θετικό τρόπο ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης κατά δύο μήνες.

Αυτό διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, προσθέτοντας πως είναι «υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε, με αφορμή δημοσιεύματα που ήθελαν τον υφυπουργό Εργασίας Γιεργκ Άσμουσεν να λειτουργεί ως σύνδεσμος της γερμανικής πλευράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επίσημος συνομιλητής της γερμανικής κυβέρνησης είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» στην ιστοσελίδα τους (http://www.ethnos.gr/), «θα ήταν υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα. Το αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό αποτελεί μια εικασία, μια υποθετική ερώτηση, όπως τόσες πολλές, τις οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουμε συζητήσει εδώ σχετικά με την Ελλάδα. Σε αυτό δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ» είπε ο κ. Γιέγκερ, ερωτηθείς αν Βερολίνο και Βρυξέλλες εξετάζουν μια τέτοια περίπτωση.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος ρωτήθηκε για το αν υπήρξαν επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Άσμουσεν. «Ο συνομιλητής της κυβέρνησης είναι, όπως ισχύει και για όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η κυβέρνηση της χώρας. Και με αυτήν οι επαφές είναι πολύ στενές» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς δε εάν η καγκελάριος είναι ενήμερη για συνάντηση του κ. ‘Ασμουσεν με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τα Χριστούγεννα, ανέφερε ότι η κ. Μέρκελ είναι απολύτως ενήμερη για το συνολικό θέμα «Ελλάδα» και για τη συνεργασία με την Ελλάδα. «Κατά τα άλλα, ισχύει αυτό που είπα: ο συνομιλητής μας στην Ελλάδα είναι, όπως και σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση. Επίσημη εντολή από τη γερμανική κυβέρνηση για τέτοιες συνομιλίες – εφόσον υπάρχουν, κάτι που δεν το γνωρίζω – δεν υπάρχει».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: