Έπιασε τόπο η πίεση της διεθνούς κοινότητας προς τη Σαουδική Αραβία να δώσει χάρη στον μπλόγκερ, Ράιφ Μπανταουί, όπως προκύπτει από ανάρτηση στον λογαριασμό στο Twitter της Διεθνούς Αμνηστίας.

Όπως έγινε γνωστό, το καθεστώς δεν θα προχωρήσει εκ νέου στους εβδομαδιαίους 50 ραβδισμούς «για ιατρικούς λόγους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Ο μπλόγκερ κρατείται από το 2012, ενώ η γυναίκα του με τα παιδιά τους, έχει μεταβεί στον Καναδά.

Υπενθυμίζεται, ότι η καταδίκη του σε 1.000 ραβδισμούς είχε ξεσηκώσει θύελλα διεθνώς, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε προχωρήσει η εκτέλεση της ποινής, η οποία είχε «σπάσει» σε 20 φορές, επί 50 ραβδισμούς, κάθε Παρασκευή, μετά την προσευχή στα τζαμιά…

Παρά την αναστολή της ποινής του, ουδείς γνωρίζει για πόσο θα ισχύσει η αναστολή, αν και εκτιμάται ότι είναι κίνηση του καθεστώτος να απεμπλακεί από μια καταστρεπτική για τη διεθνή του εικόνα υπόθεση, ούτε εάν θα αμνηστευθεί και θα του επιτραπεί να μεταβεί στον Καναδά για να ενωθεί με την οικογένειά του.

Το έγκλημα του μπλόγκερ ήταν ότι ήταν φιλελεύθερος και ζητούσε να ζήσει σε μια χώρα όπου δεν θα του υπαγόρευε την ίδια του τη ζωή η θρησκεία, δηλαδή το σκληρό ισλαμιστικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Αυτά, στο νομικό σύστημα του βασιλείου, αποδόθηκαν με τις κατηγορίες της προσβολής του Ισλάμ, τέλεση διαδικτυακού εγκλήματος και… ανυπακοή στον πατέρα του!

Καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000 ραβδισμούς, αλλά και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ριάλ (το νόμισμα της Σαουδικής Αραβίας) που αντιστοιχεί σε περίπου 267.000 δολάρια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: