Αναστασιάδης γιά επικρίσεις περί διαπλοκής στο θέμα της Ryanair-Κ.Α.




Έντονα επέκρινε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, όσους αναφέρθηκαν σε διαπλοκή του ιδίου ή του πρώην δικηγορικού του γραφείου, στο θέμα της Ryanair και των Κυπριακών Αερογραμμών. Σε γραπτή δήλωση του εκφράζει μάλιστα θλίψη για «το κατάντημα και το πολιτικό ήθος κάποιων», μεταδίδει ο Αριστείδης Βικέτος, ανταποκριτής του ΑΠΕ στη Λευκωσία.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην δήλωση του σημειώνει:

-Αν όπως ισχυρίζονται κάποιοι ανεχόμουν ή ενεχόμουν στην όποια διαπλοκή, δεν θα ζητούσα από τον Επίτροπο Αποκρατικοποιήσεων να προχωρήσει σε νέα διερεύνηση ενδιαφέροντος, ώστε να αποκλειστεί η Ryannair της οποίας, όπως ανέφερα στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 8. 10.2014, την πρόταση θεωρούσα απαράδεκτη.

-Ηθελημένα παραγνωρίζουν το γεγονός πως ο ίδιος ζήτησα την άμεση διερεύνηση των ισχυρισμών δηλώνοντας πως θα υπέβαλλα την παραίτηση μου, αν εκ των ερευνών διαπιστωνόταν έστω και η κατ΄ ίχνος εμπλοκή μου στην όλη διαδικασία.

-Ενσυνείδητα κάποιοι αμφισβητούν και πλήττουν τους θεσμούς προκειμένου να καλύψουν τη δική τους ασέβεια στα πορίσματα και αποφάσεις συντεταγμένων οργάνων του κράτους.

«Για υστάτη φορά δηλώνω πως η μηδενική ανοχή προς οποιονδήποτε αποτελεί το μόνο γνώμονα στην άσκηση των καθηκόντων μου», καταλήγει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι «θεσμικά, πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος», με αφορμή τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές.Σε δήλωσή του ο βουλευτής ‘Αριστος Δαμιανού υποστηρίζει ότι ο Κύπριος πρόεδρος στις 8 Οκτωβρίου 2014 είχε συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair, τον οποίο συνόδευε ο διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι» κ. Φάνος Φιλίππου.

Την ίδια μέρα, προσθέτει, το Υπουργικό Συμβούλιο -υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδη- κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών να καταβάλει εντατική προσπάθεια για πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

«Δυστυχώς για τον κ. Αναστασιάδη τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και είναι αμείλικτα. Ως Πρόεδρος αποφάσισε να πωλήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές και το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι» εκπροσωπούσε τη Ryanair ως ενδιαφερόμενο αγοραστή που προεπιλέγηκε. Και αυτό συνιστά διαπλοκή του χειρίστου είδους. Πόσο μάλλον που οι δύο κόρες του είναι συνεταίροι και συνιδιοκτήτες», ανέφερε ο κ. Δαμιανού.

Το ΔΗΚΟ έκανε λόγο για «μεγάλο ζήτημα πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας», προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει πως, εάν αποδειχθεί η εμπλοκή του σε τέτοιου είδους διαπλοκές, θα παραιτηθεί. Πρόσθεσε ότι « η απέλπιδα επικοινωνιακή προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδη να αποστείλει επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας και πάλι μηδενική ανοχή για όσους παραβιάζουν τους νόμους, εκτός από μη πιστευτή, αποτελεί και κατάφωρη παραβίαση της ανεξαρτησίας του θεσμού».

Εάν υπάρχουν ευθύνες σε άτομα από το πρώην δικηγορικό γραφείο του προέδρου Αναστασιάδη, να αποδοθούν και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία τους, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ , Μιχάλης Γιωργάλλας.

Όμως, συνέχισε, αυτό που υπάρχει «είναι μια άκρατη υποκρισία που πηγάζει από κομματικές σκοπιμότητες, προσθέτοντας ότι κάποιοι από αυτούς που επαινούν ή επικρίνουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη, έκαναν τα ίδια και χειρότερα».

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος προχωρεί σε διορισμό ερευνώντα λειτουργού, για το θέμα που προέκυψε με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, σύμφωνα με την οποία δύο δικηγόροι του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι», παρευρέθησαν με άλλα ονόματα, σε συνάντηση για πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών στην Ryanair, δίδοντας την εντύπωση ότι εκπροσωπούσαν άλλο δικηγορικό γραφείο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: