Ανάσα αλλά και εκβιασμός στις τράπεζες από την ΕΚΤ




Εγκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Τετάρτης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για παροχή προληπτικής στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας – ELA.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ΗΜΕΡΗΣΙΑ (www.imerisia.gr), επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Πέμπτη, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η στήριξη θα είναι για δύο εβδομάδες, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση. Το σύντομο χρονικό διάστημα χαρακτηρίζεται προειδοποίηση αλλά και εκβιασμός και απευθύνεται από την ΕΚΤ στο ΣΥΡΙΖΑ.

H προσφυγή στην «ομπρέλα» του ΕΛΑ κρίθηκε απαραίτητη από τις συστημικές τράπεζες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τη ρευστότητα καθώς το επόμενο διάστημα θα υποχρεωθεί το ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Παράλληλα, οι εκροές καταθέσεων από τα γκισέ των τραπεζών αν και είναι ελεγχόμενες προκαλούν προβληματισμό στις διοικήσεις των τραπεζών και φυσικά της ΤτΕ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση της ΕΚΤ, ώστε σε περίπτωση που χρειαστούν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να δανειστούν από τον ELA, αυτό να γίνει με ενέχυρο κυρίως τίτλους που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: