Αναδιαρθρώσεις στην Ελλάδα “βλέπει” η WP




Η Ελλάδα φαίνεται αποφασισμένη να ζητήσει νέα ελάφρυνση του χρέους, ενώ η Γερμανία άρχισε ήδη να απορρίπτει το αίτημα. Εάν η ιστορία όμως αποτελεί οδηγό αναμένονται πολλοί ακόμη γύροι αναδιαρθρώσεων και γι’ αυτό οι πιστωτές της Ελλάδας της Ελλάδας θα πρέπει να προετοιμάζονται για περισσότερα και μεγαλύτερα κουρέματα, υποστηρίζει η Catherine Rampell σε άρθρο γνώμης στη WASHINGTON POST με τίτλο «Greece’s debt crisis is far from a resolution, to judge from history».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις υπόσχεται να καταργήσει πολλά από τα μέτρα λιτότητας και να διεκδικήσει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μάλιστα να οργανωθεί μια «ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος» κατά το πρότυπο της διάσκεψης του Λονδίνου του 1953 που διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού χρέους.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει βεβαίως από το 1953. Η Γερμανία είναι τώρα μία από τους μεγαλύτερους πιστωτές των υπερχρεωμένων χωρών, και δεν χαίρεται καθόλου με την δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει τα κόμματα που τάσσονται κατά της λιτότητας σε χώρες όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία. Η γερμανική ηγεσία κατέδειξε, ανωνύμως, μέσω του Τύπου την αδιαφορία της για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (την οποία οι περισσότεροι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν καταστροφική) με σκοπό να αποθαρρύνουν τους Έλληνες για την όποια σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Νέες μελέτες δείχνουν ωστόσο ότι η Γερμανία θα αναγκαστεί να «καταπιεί» νέα κουρέματα και όχι μόνο για τον λόγο ότι η Ελλάδα βρίσκονταν σε χρεοκοπία τα μισά σχεδόν χρόνια από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της. Μια νέα μελέτη της καθηγήτριας του Χάρβαρντ, Carmen M. Reinhart, και του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Christoph Trebesch, υποστηρίζει ότι αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλοί γύροι αναδιαρθρώσεων τα επόμενα, πολλά χρόνια, τόσο για την Ελλάδα, όπως και για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες. Όπως υποστηρίζει η μελέτη, ανεξάρτητα από τις ελπίδες και τα όνειρα πιστωτών και υπερχρεωμένων οι κρίσεις χρέους σπάνια τελειώνουν με μία μόνο αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία. Αντίθετα η ιστορία δείχνει ότι πραγματοποιούνται πολλές αναδιαρθρώσεις σε μια περίοδο πολλών ετών.

Σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις χρεών που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν η ελληνική κρίση χρέους είναι σχετικά νέα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανές, αν όχι αναπόφευκτες, νέες αναδιαρθρώσεις του χρέους της Ελλάδας, παρά την εμμονή της Γερμανίας στο αντίθετο.

Η Carmen M. Reinhart θεωρεί επίσης ότι οι κρίσεις της Ευρωζώνης, βάσει των δεδομένων, αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, καθώς συμμετέχουν σε αυτήν πολλές πλούσιες χώρες, οι οποίες διαθέτουν το προνόμιο να αρνούνται ή να καθυστερούν το αναπόφευκτο, προβαίνοντας σε σταδιακά κουρέματα και επιβραδύνοντας τις συνέπειες μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η καθυστέρηση ωστόσο αυξάνει το κόστος διάσωσης, ενώ επιβραδύνει την ανάκαμψη.

Όπως υποστηρίζει το άρθρο γνώμης αυτό θα μπορούσε να είναι το σημαντικότερο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ή όπου άλλου κόμματος κερδίσει στις εκλογές προς τη Γερμανία για μια ελάφρυνση του χρέους, το συντομότερο δυνατό.

http://www.washingtonpost.com/opinions/catherine-rampell-greeces-debt-crisis-is-far-from-a-resolution-to-judge-from-history/2015/01/12/8e331a0c-9a9c-11e4-96cc-e858eba91ced_story.html

Την διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνόδου ή μιας διάσκεψης για το ελληνικό χρέος προτείνει και ο επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Δεβλέτογλου, σε άρθρο γνώμης στη HUFFINGTON POST με τίτλο «The Sovereign Debt of Greece Remains a Contentious Issue», εκτιμώντας το πραγματικό χρέος της χώρας στα 150 δις ευρώ, ενώ γίνεται ευρεία αναφορά στις δυσμενείς επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα, καθώς αυξάνονται τα ποσοστά φτώχειας και αυτοκτονιών, και με την ανεργία να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

http://www.huffingtonpost.com/nicos-e-devletoglou/the-sovereign-debt-of-greece-remains-a-contentious-issue_b_6460220.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: