Σε δύο επίπεδα θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ανόδου στην εξουσία, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Αλέξης Τσίπρας. Στο ευρωπαϊκό, με στόχο την αφύπνιση της ευρωπαϊκής ηγεσίας για τις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας και το εσωτερικό ελληνικό, με στόχο να τελειώσει το «πάρτι της ανομίας»…

Όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συναγερμός που θα ξυπνήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία από τον λήθαργο» και δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί και έχει σχέδιο, «για το πώς θα σταματήσουμε αυτό το πάρτι της ανομίας».
«Αυτό που διεκδικούμε», προσθέτει ο κ. Τσίπρας, «είναι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού, το κοινό αυτό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς “κούρεμα” μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σταματήσει το πρόγραμμα λιτότητας, αλλά η ΕΕ να συνεχίσει να δανείζει χρήματα και πώς είναι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα το κάνει αυτό, ο κ. Τσίπρας απαντά:

«Στην πραγματικότητα εμείς δεν ζητάμε νέα δανεικά. Δεν έχουμε πρόθεση να ζητήσουμε νέα δανεικά για να ξεπληρώσουμε τα παλιά δάνεια. Φυσικά και θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, με όλους τους εταίρους μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτό το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους.
Αυτό που διεκδικούμε είναι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το κοινό αυτό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς “κούρεμα” μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται κάτι τέτοιο. Συνέβη το 1953 με τη Γερμανία. Και αναρωτιέμαι, με ποιο ηθικό δικαίωμα αρνείται η Γερμανία μία λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα, από την οποία επωφελήθηκε και η ίδια πριν από πολλά χρόνια, καθώς έβγαινε από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο με ανοιχτές τις πληγές της».

Σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι αυτή είναι μια συζήτηση που έχει πεθάνει από το 2012. Είναι σαν ξαναζεσταμένο φαγητό. Κάποιοι σέρνουν τον χορό των ζόμπι, ανέφερε και σημείωσε:

«Το ερώτημα είναι εάν θα ακολουθήσουμε την προτεσταντική στρατηγική της εφαρμογής νόμων, ακόμη και αν είναι λανθασμένοι, ακόμη και αν μας ζημιώνουν, ή αν θα ακολουθήσουμε την πορεία του “whatever it takes”, να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε το κοινό μας σπίτι, την ΕΕ, και πιο σημαντικά, την κοινωνία μας, τον λαό μας».

Στην ερώτηση πώς θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που οι ψηφοφόροι του πιστεύουν ότι υπάρχει στην Ελλάδα ένα «βαθύ κράτος» ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος ο ίδιος και το κόμμα του να αξιοποιήσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία όχι για να φορέσουν το κουστούμι της εξουσίας και να κυβερνήσουν με τον ίδιο τρόπο, αλλά να φέρουν μία ουσιαστική νέα μεταπολίτευση και υπογράμμισε:

«Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ και έχω σχέδιο για το πώς θα σταματήσουμε αυτό το πάρτι της ανομίας. Και πώς θα κάνουμε πάλι την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με δικαιοσύνη, ισονομία και αξιοκρατία. Εμείς δεν κρατάμε μια χειροβομβίδα για τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά μια πυξίδα, μια πυξίδα για να αλλάξει η Ευρώπη πορεία».
Στην ερώτηση τι προτιμά, μείωση του χρέους ή επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι διαλέγει και τα δύο και πρόσθεσε:

«Εμείς θα διεκδικήσουμε το δίκαιο του ελληνικού λαού. Θα ζητήσουμε μείωση του χρέους, επιστροφή του κατοχικού δανείου που μας οφείλει η Γερμανία από τον Β’ Παγκόσμιο καθώς και τις πολεμικές αποζημιώσεις. Αλλά και την επιστροφή των μαρμάρων που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και πρέπει να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: