Αγριεύουν οι Κινέζοι για τις εξαγγελίες για τον ΟΛΠ




Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τη διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο κινεζικός κολοσσός Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου, Σεν Ντανιάνγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου ότι διακόπτει την ιδιωτικοποίηση του λιμένος του Πειραιά. Αυτό μάς ανησυχεί πολύ».

Για να συνεχίσει, «σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και αυτά της Cosco».

Είχε προηγηθεί το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, με εκπρόσωπο, Χουά Τσουνγίνγκ να δηλώνει, ότι «το 2008, ο όμιλος Cosco εξασφάλισε μία σύμβαση παραχώρησης για την ανάπτυξη των δύο κύριων σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα Πειραιώς. Αυτό το πρόγραμμα είναι υπόδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και θεωρούμε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αφού προσκομίζει ωφέλειες και για τους δύο λαούς».

Από την πλευρά τους, τα κινεζικά, αλλά και γενικότερα τα ασιατικά μέσα ενημέρωσης, δεν τηρούν και την πλέον φιλική στάση απέναντι στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την South China Morning Post, «τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν την νέα ελληνική κυβέρνηση για τις προθέσεις της να παγώσει την πώληση του ΟΛΠ».

Στο εν λόγω δημοσίευμα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), υπάρχει και ένα παράδειγμα… από την ελληνική μυθολογία: «Ο νέος έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σε θέση παρόμοια με εκείνη του Φαέθωνα, στον οποίο κατά την ελληνική μυθολογία δόθηκαν τα ηνία του Ήλιου για να χάσει στη συνέχεια τον έλεγχο και να καταστρέψει τη γη, αναφέρουν κινεζικά μέσα ενημέρωσης».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Τα σχόλια ήρθαν σε συνέχεια των δηλώσεων της προσφάτως εκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης ότι θα παγώσει την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, για το οποίο έχει υποβάλει πρόταση η κινεζική Cosco. Αυτό θυμίζει μια ιστορία της ελληνικής μυθολογίας».

Και το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhuanet, μεταδίδει ότι η Κίνα προσπαθεί να διαπιστώσει εάν ισχύουν τα περί «παγώματος» της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Πρόκειται για διπλωματική διατύπωση, αφού όλα ειπώθηκαν από τα χείλη του υπεύθυνου υπουργού της κυβέρνησης:

«Το project του λιμανιού του Πειραιά έχει αποδειχθεί παράδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας από τότε που η Cosco έχει αναλάβει τη διαχείριση του Προβλήτα ΙΙ και του Προβλήτα ΙΙΙ το 2008», αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι Κινέζοι δηλώνουν βέβαια, ότι οι δυο χώρες είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν να προωθούν την ουσιαστική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: