Αυστρία: Η ανάμειξη στους προεκλογικούς αγώνες άλλων χωρών είναι λάθος




Σε αυτοσυγκράτηση στη συζήτηση ως προς τη παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καλεί τη Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, του συγκυβερνώντος — με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαικού Κόμματος.

Δεν είναι ούτε εύστοχο να αναμιγνύεται κανείς στους προεκλογικούς αγώνες άλλων χωρών, ούτε και να υπερερμηνεύει δηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο ενός προεκλογικού αγώνα, επισημαίνει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ», στις οποίες παραπέμπουν σήμερα αρκετά αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης.

Ήδη, σε χθεσινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο κ. Σέλινγκ, είχε τονίσει ότι αυτή τη στιγμή δεν θεωρεί σκόπιμη μια συζήτηση για το ερώτημα ως προς μια έξοδο από την Ευρωπαική Ένωση ή από το ευρώ.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, θα συνεχίσει με τα προγράμματα και πιθανόν θα μπορέσει και μετά τις εκλογές να συνεχίσει τη συνεργασία με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ίδιος πιστεύει πως «η χώρα χρειάζεται αυτή τη βοήθεια».

Στην ίδια εκπομπή της Αυστριακής Τηλεόρασης, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν είχε δώσει σαφέστατο μήνυμα ότι “ο ελληνικός πληθυσμός έχει το δικαίωμα να εκλέξει μία Βουλή και μία κυβέρνηση, όπως αυτός θεωρεί σωστό”, προσθέτοντας ότι θεωρεί “περιττό να διαμηνύει κάποιος σε μια χώρα, που βρίσκεται προ εκλογών, τις απόψεις του για το πώς κανείς βλέπει όλα αυτά”.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Καρλ ΄Αιγκινγκερ, σε σημερινές του δηλώσεις στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) τονίζει ότι η συζήτηση ως προς μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι «τελείως περιττή» και ζημιώνει την Ελλάδα και την Ευρώπη, υπονομεύοντας και το κύρος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, διότι αποτελεί ένα προγεφύρωμα τόσο προς τη Βόρεια Αφρική, όσο επίσης προς τον Αραβικό Κόσμο και τη Μαύρη Θάλασσα», επισημαίνει, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως :«Χωρίς την Ελλάδα θα σταματήσει η ολοκλήρωση του βαλκανικού χώρου στο Ευρωπαϊκό Εγχείρημα».

Κατά την άποψή του, η Ελλάδα έχει κάνει πολλές θυσίες, αλλά εργάστηκε μόνον λίγο σε μια δική της στρατηγική για τη νεολαία, για νέες θέσεις εργασίας και για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Πολλά παλιά προνόμια από εφοπλιστές, στρατιωτικούς, εκκλησία, υπέρογκο κρατικό τομέα και «Old Boys Networks» διατηρήθηκαν, ενώ ελάχιστη θετική επίδραση είχαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για αλλαγή των δομών και για ανανέωση, αναφέρει ο Καρλ Άιγκινγκερ στη συνέντευξή του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥΔΗΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: