Μεγάλες αλλαγές στις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη




Με στόχο την εξοικονόμηση μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ετήσια βάση από τον αμυντικό προϋπολογισμό, το αμερικανικό Πεντάγωνο και ο απερχόμενος υπουργός, Τσακ Χέιγκελ (ανακοινώσεις έκανε και ο βοηθός υπουργός Άμυνας για τις υποθέσεις Διεθνούς Ασφάλειας, Ντέρεκ Χολέτ), ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη από το πέρας του Ψυχρού Πολέμου.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν το κλείσιμο περισσοτέρων από 15 στρατιωτικών βάσεων και τη μετακίνηση όσων δυνάμεων μείνουν, κυρίως στη Γερμανία και την Ιταλία. Στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ σταθμεύουν δύναμη 67.000 ανδρών και γυναικών, 40.000 εκ των οποίων σε γερμανικό έδαφος.

Όσον αφορά το κλείσιμο των βάσεων, η μεγαλύτερη που θα τερματίσει την επιχειρησιακή της λειτουργία είναι αυτή στο Mildenhall του Suffolk του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου σταθμεύουν αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, αλλά και τις βάσεις της RAF στο Alconbury και το Molesworth στο Cambridgeshire.

Από την άλλη πλευρά, ανακοινώθηκε η πρόθεση στάθμευσης δυο μοιρών μαχητικών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 Lightning II στη Βρετανία, από το 2020 και μετά, στη γειτονική βάση της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) στο Lakenheath του Suffolk .

Οι δυνάμεις που θα αποσυρθούν και ανέρχονται σε περίπου 2.000 άτομα, θα μετακινηθούν από χώρες όπως η Βρετανία και η Πορτογαλία, στη Γερμανία και την Ιταλία. Χαρακτηριστικό είναι, ότι παρά το γεγονός του κλεισίματος σημαντικού αριθμού στρατιωτικών βάσεων στη Γερμανία, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα της Άγκελα Μέρκελ πρακτικά θα αυξηθεί κατά μερικές εκατοντάδες άτομα προσωπικό τα προσεχή χρόνια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι βάσεις που αναμένεται να κλείσουν στη Γερμανία είναι: Βάση επιμελητείας – λογιστικής υποστήριξης στο Mainz-Kastel (Hesse), η βάση Barton Barracks στην πόλη Ansbach (Βαυαρία), βάση που φιλοξενεί αποθήκες στο Weilimdorf (Baden Württemberg), καθώς επίσης και το στρατόπεδο Husterhöh στην πόλη Pirmasens (Rhineland-Palatinate). Μείωση του μεγέθους τους θα δουν οι βάση Pulaski Barracks στο Καϊζερσλάουτερν (Rhineland-Palatinate) και η βάση Πυροβολικού στην πόλη Garmisch-Partenkirchen (Βαυαρία).

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: