Ξαναπιάνει δουλειά ο Άιντα για το Κυπριακό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην περιοχή επανέρχεται ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα την ίδια ώρα που διαμορφώνεται ένα μπλοκ από χώρες και Οργανισμούς για άσκηση πιέσεων με στόχο την έναρξη των συνομιλιών. Η παρουσία του κ. Άιντα από χθες στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα θα έχει επαφές καθώς και η επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία, εντάσσονται σε αυτό στόχο.

Πρώτο, να συντηρηθεί το «μομέντουμ» στο Κυπριακό παρά την αναστολή της διαδικασίας και δεύτερο και βασικότερο, να δοθεί χέρι βοηθείας στον απεσταλμένο του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών. Το χέρι βοηθείας μεταφράζεται στην προκειμένη περίπτωση ως άσκηση πιέσεων, κυρίως προς την κατεύθυνση της Λευκωσίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι όσοι στο διεθνή χώρο τοποθετούνται στην κρίση που προκάλεσε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν την ίδια επωδό: Να στηριχθεί ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό για επανέναρξη των συνομιλιών. Η κρίση και οι παραβιάσεις της Τουρκίας περνούν στα ψιλά.

Οι συναντήσεις, σήμερα, του κ. Άιντα στις Βρυξέλλες έχουν ενδιαφέρον καθώς αφορούν ανθρώπους-κλειδιά, που επηρεάζουν αλλά και μπορούν να παρέμβουν προς τη Λευκωσία, η οποία γνώριζε προ καιρού για το ταξίδι αυτό.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ο κ. Άιντα θα συναντηθεί σήμερα το πρωί διαδοχικά με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτου, το γραφείο του Επιτρόπου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιοχάνες Χαν και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες Πήτερ Βαν Νούφελ. Παράλληλα, θα έχει συνάντηση ΜΕ τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και με στέλεχος του Γραφείου του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη Λευκωσία δεν έγινε γνωστό ποιους θα συναντήσει. Η απουσία του Προέδρου Αναστασιάδη από την Κύπρο, μάλλον θα αναδιαμορφώσει το πρόγραμμα του και ο κ. Άιντα θα επικεντρωθεί στους διαπραγματευτές και σε άλλους παράγοντες.

Την ίδια ώρα, Αθήνα και Άγκυρα συνεχίζουν τις επαφές, χωρίς να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Σήμερα το πρωί, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, στη Θεσσαλονίκη. Στην ατζέντα θα είναι και το θέμα των υδρογονανθράκων, το οποίο συζητήθηκε και κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ανεξαρτήτως τι δηλώνεται και τι συζητείται, η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της και δεν φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει τις κυπριακές απόψεις, ούτε να αγγίξει τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προσγειώσει ακόμη και τους αιθεροβάμονες. Δήλωσε πως η χώρα του ναυπηγεί στην Τούζλα το νέο ερευνητικό σκάφος το οποίο θα σταλεί για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα. Περαιτέρω ανακοίνωσε ότι πλέον μπορεί να ναυπηγήσει τη δική της πλατφόρμα και να ξεκινήσει έτσι και γεωτρήσεις στην Κύπρο. Η έναρξη γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ έχει αναφερθεί και στο παρελθόν παρόλο που δεν θεωρείται εύκολο εγχείρημα. Ωστόσο, ο Ερντογάν, όπως και ο Νταβούτογλου, είναι αστάθμητοι παράγοντες.

ΕΡΟΓΛΟΥ: Ευκαιρία ή απειλή οι υδρογονάνθρακες – Ο κατοχικός στρατός «έφερε την ηρεμία…»

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως θέματα όπως θέματα όπως αυτό των υδρογονανθράκων μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία ή απειλή κάτι που εξαρτάται από την προσέγγιση. «Για αυτό θα κάνουμε το παν, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά μας, για να μετατρέψουμε αυτό το φαινόμενο σε ευκαιρία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», είπε. Αναφέροντας ότι τα ενεργειακά και περιφερειακά ζητήματα άρχισαν να επηρεάζουν το Κυπριακό, είπε πως τώρα είναι ένα σημείο καμπής για τερματισμό «της 50χρονης αβεβαιότητας στην Κύπρο».

Σε ομιλία του στο παράνομο πανεπιστήμιο Ανατολική Μεσόγειος στα κατεχόμενα, ο Έρογλου, χαρακτηρίζοντας τις έρευνες για υδρογονάνθρακες από την Κυπριακή Δημοκρατίας ως «μονομερείς ενέργειες», έκανε έκκληση για από κοινού βήματα στο θέμα, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να σταματήσουν ταυτόχρονα, ενώ παράλληλα να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό μέσω συνομιλιών. Επικαλούμενος την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου, ισχυρίστηκε ότι “η επιμονή” της ε/κ πλευράς στη λήψη «μονομερών βημάτων», είναι απαράδεκτη και ξεφεύγει από το πλαίσιο της κοινής διακήρυξης. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει ένας πύρινος κύκλος γύρω από την Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι στο νησί υπάρχει ηρεμία και σταθερότητα εξαιτίας της παρουσίας του τουρκικού στρατού. Ανέφερε ότι για τη μη λύση του Κυπριακού και την «αδιαλλαξία της ε/κ πλευράς» ευθύνονται τα συμφέροντα των διεθνών παικτών στην Κύπρο. Ανέφερε περαιτέρω ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, τότε θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καμιά προϋπόθεση.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: