WSJ: Ο πανικός επιστρέφει στην Ελλάδα




Πτώση παρουσιάστηκε στα χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η εξαγγελία για επίσπευση των προεδρικών εκλογών δημιούργησε φόβους για την συνέχιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αναφέρει κύριο άρθρο της WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Greece Revisits the Panic» σημειώνοντας ότι αυτός ο πανικός σε σχέση με την Ελλάδα είναι διδακτικός.

Η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει καταστεί ψήφος εμπιστοσύνης για τον Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ενώ εάν δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους στο Κοινοβούλιο, κατά τον τρίτο γύρο, να αναγκασθεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων. Χρειάζεται 25 για να καλύψει το όριο και δεν είναι σίγουρο ότι τις διαθέτει. Εάν αποτύχει τότε θα προκηρυχθούν εκλογές και θα σχηματισθεί νέα κυβέρνηση στα τέλη Ιανουαρίου.

Η απόφαση του κ. Σαμαρά να επισπεύσει την εκλογή ΠτΔ που απειλεί την κυβέρνησή του μοιάζει να είναι ένας ελιγμός για να εξουδετερώσει το ολοένα πιο δημοφιλές αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υπόσχεται να ακυρώσει τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και να αναγκάσει τους επενδυτές σε μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Με τις διαπραγματεύσεις για έξοδο της Ελλάδας από το σχέδιο διάσωσης να συνεχίζονται ο κ. Σαμαράς μοιάζει να ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι θα ξαναψηφίσουν την αντιδημοφιλή σήμερα κυβέρνηση, αντί να ρισκάρουν ένα μεγαλύτερο χάος με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Η εν λόγω στρατηγική είναι ενδεικτική των ευρύτερων πολιτικών αδυναμιών που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία. Η Αθήνα από το 2010 έχει μειώσει τις συντάξεις και επέβαλε περικοπές στις υπηρεσίες υγείας και στις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, ενώ ως αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού μειώθηκε και η οικονομία έδειξε εκ νέου σημάδια ανάπτυξης. Κανείς όμως πολιτικός, ούτε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν δοκίμασε να πείσει τους ψηφοφόρους για τα προτερήματα των υλοποιούμενων οδυνηρών σήμερα μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν πιο γρήγορα βιώσιμη ανάπτυξη αύριο.

Αντίθετα ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να αναστείλει κάποιες μεταρρυθμίσεις για να δείξει προφανώς την ανεξαρτησία του από την Τρόικα, σημειώνει το κύριο άρθρο, κάνοντας αναφορά σε φορολογικές ελαφρύνσεις που επιχειρήθηκαν από την κυβέρνηση και στη μη προώθηση μέτρων σχετικά με τη μείωση των υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Η διαφοροποίηση ωστόσο της κυβέρνησης από τις απαιτήσεις της Τρόικα δεν επέτρεψε τη διαμόρφωση συναίνεσης για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αντίθετα επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχυθεί υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ολοκληρωτικά περιττές. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε ταχθεί κατά του σχεδίου διάσωσης και των μεταρρυθμίσεων που το συνόδευαν το 2010, πριν αναλάβει την εξουσία το 2012. Σήμερα η στρατηγική του είναι να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους παρά να τους πείσει (για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων).

Το κύριο άρθρο καταλήγει επισημαίνοντας τη σημασία που έχει σε μια δημοκρατία να πείσεις για την αναγκαιότητα μιας πολιτικής παρά να επιχειρείς να επιβάλλεις μια πολιτική.

http://www.wsj.com/articles/greece-revisits-the-panic-1418585804

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: