WSJ: Η κρίση αναστέλλει επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα




Ο φόβος ότι η κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή της επιστροφής μιας οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει στην αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τις ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και επενδυτές, αναφέρουν οι Alkman Granitsas και Stelios Bouras σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Impasse Over Parliamentary Vote Puts Chill on Greek Business».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, εάν ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν επιτύχει την εκλογή ΠτΔ τότε, όπως φοβούνται πολλά μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές φέρνοντας στην εξουσία το «αντι-επιχειρηματικό» κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις από 2 έως 5 μονάδες, ενώ επιδιώκει την κατάργηση του σχεδίου διάσωσης.

Η προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ανατριχίλα σε επιχειρηματίες όπως τον Θοδωρή Σιέτη, διευθυντή της Eltex Anemos, ο οποίος επεσήμανε ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Σε μια περίοδο όπου θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις και η χώρα να κινηθεί γρήγορα προς τα εμπρός, σημειώνεται επιβράδυνση». Ο κ. Σιέτης εισήγαγε την εταιρεία του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τον Ιούλιο, την πρώτη και μοναδική εισαγωγή στο Χρηματιστήριο από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους πριν από πέντε χρόνια.

Η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο είχε αντιμετωπισθεί από πολλούς διεθνείς επενδυτές ως ένδειξη ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην ομαλότητα μετά από μια περίοδο ύφεσης που αφάνισε το ένα τέταρτο της οικονομίας και οδήγησε σε μια ιστορική πτώση του χρηματιστηρίου. «Υπάρχει μια σειρά αποφάσεων που πρέπει να λάβουμε αλλά θα περιμένουμε» επεσήμανε ο κ. Σιέτης.

Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση, σημειώνει η ανταπόκριση, καθώς δύο ιδιωτικοποιήσεις που είχαν προγραμματισθεί γι’ αυτόν τον μήνα, μία για ένα αεροδρόμιο στην Κρήτη και η άλλη για ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να καθυστερήσουν για πολλές εβδομάδες. Όπως δήλωσε επίσης επιχειρηματίας, μια ακόμη ιδιωτικοποίηση τουριστικής μονάδας που πουλήθηκε στις αρχές του έτους έχει παγώσει εν αναμονή της τελικής έγκρισης. Στο μεταξύ διευθυντικά στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας προειδοποιούν ότι έχουν παγώσει και οι προκρατήσεις για την θερινή τουριστική περίοδο, οι οποίες πραγματοποιούνται κανονικά τον Δεκέμβριο.

Η ανταπόκριση κάνει αναφορά στην πτώση που σημείωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, δημιουργώντας ανησυχία για ακύρωση της επιστροφής στην ανάπτυξη, μετά την εξαετή ύφεση, καθώς φέτος για πρώτη φορά σημειώθηκε ανάπτυξη 0,6% της ελληνικής οικονομίας και αναμένετο ανάπτυξη 2,9% για το 2015.

Η προοπτική ωστόσο μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής κρίσης απειλεί να ανατρέψει αυτές τις προβλέψεις. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς θα μπορούσε να να προκαλέσει μακροπρόθεση ζημιά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Υπάρχει ο κίνδυνος αναστολής της ανάπτυξης, που μόλις ξεκίνησε, όπως και ο κίνδυνος μιας μη αναστρέψιμης ζημιάς στην ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Σουρνάρας.

Υπάχρουν και άλλοι επιχειρηματίες που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με τον κ. Σιέτη, όπως ο Νίκος Μανεσιώτης, ο οποίος διοικεί μια οικογενειακή εταιρεία εισαγωγών στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πιο πρόσφατες δυσκολίες που συνάντησε η εταιρεία του ήταν στα μέσα του 2012, όταν λόγω του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι ξένοι προμηθευτές δεν παρείχαν πιστώσεις ζητώντας την αποπληρωμή των εμπορευμάτων σε ρευστό. Καθώς αναμένει ανάλογα προβλήματα ο κ. Μανεσιώτης, που εισάγει καρυκεύματα και ζωοτροφές, άρχισε να περιορίζει την περίοδο πίστωσης στους πελάτες του, από τις 60 μέρες στις 40 έως 45 ημέρες.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται επίσης και οι ξένοι επενδυτές. Τον Δεκέμβριο δεκάδες από τους ισχυρότερους διαχειριστές κεφαλαίων συγκεντρώθηκαν στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης για να διερευνήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Οι προσφορές περιείχαν από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία (distressed assets) έως επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων και σε ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια, αλλά οι αγοραστές ήταν ελάχιστοι. Αντίθετα οι επενδυτές ήταν αναποφάσιστοι, σημειώνει κυβερνητικό αξιωματούχους, αναθυμούμενος τη συνάντηση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με λίγους μόλις μήνες πριν όταν η μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας προανήγγειλε την έλευση καλύτερων ημερών.

«Υπάρχει μια αίσθηση αναμονής και διαισθάνομαι μια αντιστροφή των διαθέσεων» δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που ασχολείται με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι «δεν εγκαταλείπουν (τη χώρα), καθώς συνεχίζουν να διαπραγματεύονται συμβόλαια. Συνεχίζουν να πληρώνουν δικηγόρους και μηχανικούς για την αναζήτηση σχεδίων, αλλά δεν είναι απολύτως έτοιμοι ακόμη για να υπογράψουν τις επιταγές».

http://www.wsj.com/articles/impasse-over-parliamentary-vote-puts-chill-on-greek-business-1419209883

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: