Βλακώδεις ασκήσεις επί χάρτου για τη ναζιστική Χ.Α. και την προεδρική εκλογή




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΚΥΠΕ-CNA

Μέσα στις πολλές ασκήσεις επί χάρτου που πραγματοποιούνται από πολιτικούς και δημοσιογράφους εν όψει της 3ης και καθοριστικής ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, προέκυψε και η μεταβλητή «Χρυσή Αυγή».

Το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα – όπως το ίδιο επιλέγει να αυτοαποκαλείται –  διαθέτει 16 βουλευτές, αφού δύο από τους 18 που εξελέγησαν στις εκλογές του Ιουνίου 2012, ο Στάθης Μπούκουρας και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, αποκήρυξαν το κόμμα, ανεξαρτητοποιήθηκαν και στη δεύτερη ψηφοφορία ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα.

Από αυτούς τους 16, οι οκτώ βρίσκονται προφυλακισμένοι, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Ηλίας Κασιδιάρης.

Στις δύο πρώτες ψηφοφορίες για Πρόεδρο, επετράπη και στους φυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να συμμετάσχουν, και οι 16 δήλωσαν «παρών», που αντιστοιχεί με «όχι» στον προταθέντα για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ξαφνικά, μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, ενέσκυψαν σε πολιτικά πηγαδάκια και δημοσιογραφικά στέκια το σενάριο της υπερψήφισης της υποψηφιότητας Δήμα από όλους ή από όσους βουλευτές της Χ.Α. χρειαστεί για να εκλεγεί.

Εάν δεν αλλάξουν τα 168 «ναι» που έλαβε ο κ. Δήμας στην ψηφοφορία της Τρίτης, χρειάζεται άλλες 12 ψήφους για να εκλεγεί Πρόεδρος και να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές.

Από τις πολλές αντιδράσεις που προκάλεσε αυτό το «σενάριο Χρυσής Αυγής», η πρώτη ήρθε από τον ίδιο τον κ. Δήμα, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς πως «σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να δεχτώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής».

Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, επαίνεσε τη θέση που πήρε ο κ. Δήμας, χαρακτηρίζοντάς την «απλή και αυτονόητη που τιμά τον ίδιο, αλλά και υπογραμμίζει το ήθος της Δημοκρατίας».

Ταυτόχρονα, δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης ξεκαθάρισαν ότι εάν διαπιστώσουν ότι βουλευτές της Χ.Α. έχουν σκοπό να ψηφίσουν υπέρ του κ. Δήμα, τότε αυτοί «και άλλοι πολλοί βουλευτές της ΝΔ που γνωρίζουμε», όπως είπαν, θα ψηφίσουν «παρών».

Η βουλευτής Επικρατείας κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να επιτρέψει ένα τέτοιο φαινόμενο» και υποστήριξε πως και ο ίδιος ο προεδρικός θώκος δεν θα έχει το «κύρος που του αναλογεί» αν ο κ. Δήμας εκλεγεί χάρη στην ψήφο «ενός κόμματος που κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση».

Ο δε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «εγώ δεν πρόκειται να συμπράξω με τη δική μου ψήφο στη νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής μέσα από την προεδρική εκλογή. Θα πω ‘παρών’ και δεν θα το κάνω μόνο εγώ».

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν η αντίδραση του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ο οποίος σημείωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι: «Δεν δέχεται να βγει Πρόεδρος ο Σταύρος Δήμας με ψήφο της Χ.Α., αλλά μόνο με τους αποστάτες των κομμάτων, και τον Μπούκουρα. Δεν το περίμενα».

Σε όλα αυτά τα σενάρια που είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος πόσο αξιόπιστα είναι, αλλά εν πάση περιπτώσει από τη στιγμή που προκλήθηκαν οι πιο πάνω αντιδράσεις καθίστανται άξια αναφοράς η Χρυσή Αυγή, απαντά με τρόπο που είναι σαν να λέει ότι «λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο».

Ο προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος απάντησε στα όσα είπε ο ίδιος ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Δήμας, λέγοντάς του «να μην αγωνιά, διότι δεν πρόκειται να εκλεγεί ούτως ή άλλως, αλλά σίγουρα δεν θα εκλεγεί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής».

Στο ίδιο πνεύμα, χαρακτηρίζοντας «γελοιότητες» τα σενάρια που φέρουν στελέχη της να ψηφίσουν Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία, απαντά το Γραφείο Τύπου της οργάνωσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: