Βενιζέλος: Θα αγωνιστώ μέχρι τέλους για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ




Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιέργησε κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που οδήγησε στην παράταση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές, καταλόγισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, στην ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση στην Καστοριά.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές και είναι οργανωτικά έτοιμο γι’ αυτές. Αναφερόμενος στη στάση κάποιων βουλευτών στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι του θυμίζουν το αμερικάνικο ανέκδοτο με τις γαλοπούλες που χαίρονται επειδή έρχονται τα Χριστούγεννα και θα τις σφάξουν, εννοώντας ότι δεν θα επανεκλεγούν αν οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο και σε πρώτο πρόσωπο ότι θα είναι ο εγγυητής της ενότητας του, αρκεί και άλλοι να κρατήσουν στάση ευθύνης. «Βρισκόμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από την έξοδο από το Μνημόνιο, με προληπτική πιστωτική γραμμή, χωρίς νέο δάνειο, είμαστε έτοιμοι να απογειωθούμε και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαία θετικές, αν δεν έχουμε πολιτική αβεβαιότητα και το πεδίο θα είναι καθαρό μέχρι τις εκλογές τον Ιούνιο του 2016», είπε στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος.

Προειδοποίησε ότι οι θυσίες πέντε ετών μπορούν να χαθούν μέσα σε πέντε μέρες και έστρεψε τα πυρά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι μιλάει για ασυνέχεια του κράτους και μονομερείς ενέργειες . «Οποιαδήποτε μαγκιά στην Ε.Ε. πληρώνεται με τρόπο καταλυτικό και άμεσο και ο ψευτοτσαμπουκάς στην Κομισιόν για θέματα της απολύτου αρμοδιότητας της, φέρνει άμεση και ζεστή την εκδίκηση της», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε με γουνοποιούς. Χαρακτήρισε ως «το πιο επικίνδυνο ψέμα» το ερώτημα «τι χειρότερο μπορούμε να πάθουμε» και κάλεσε τους πολίτες να αναρωτηθούν τα θα είχε γίνει αν είχε επικρατήσει η ασύνταχτη χρεοκοπία.

Στην ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα εξόδου της χώρας από το ευρώ, απάντησε ως εξής: «Το λένε σε μένα που έχω ζήσει τις καταστάσεις αυτές και έπρεπε να απαντήσω αν η χώρα δέχεται ή όχι τη συμφωνημένη έξοδο από το ευρώ. Κανείς δεν σε αναγκάζει να βγεις από το ευρώ. Δεν υπάρχει νομικός μηχανισμός, αλλά μπορείς ανέτως να οδηγηθείς στην πτώχευση, στην ταπείνωση, την ήττα και την καταστροφή, έχοντας ευρώ. Και μετά να αγωνίζεσαι μόνος σου να βγεις για μπορέσεις να δώσεις λεφτά στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, σε μισθούς και συντάξεις». Επισήμανε ότι δεν βιάστηκε η κυβέρνηση να μιλήσει για έξοδο από το Μνημόνιο και απευθυνόμενος στους επικριτές αναρωτήθηκε μήπως έπρεπε να ζητήσει με υπερβολική ταπείνωση νέο Μνημόνιο;

Η χώρα έχει να επιλέξει ή την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ή να ξαναπέσει στο Μνημόνιο, είπε και παρατήρησε πως στήνεται μια «τραγικά ωμή» παραπλάνηση των πολιτών ότι υπάρχει ο «χαμένος παράδεισος». Απευθύνθηκε μάλιστα στα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να βρουν αυτόν τον «χαμένο παράδεισο» και τους προειδοποίησε ότι θα μετανιώσουν γιατί δεν θα τον βρουν. Πρόσθεσε πως αντί για τον «χαμένο παράδεισο» υπάρχει μια «πολύ κακή κόλαση».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, που είπε ότι θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες για το Μνημόνιο. Θα τις αναζητήσουμε, σημείωσε και αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν τις ευθύνες αυτές τις έχει ο λαός.

Για την προεδρική εκλογή τόνισε πως τίποτε δεν είναι δεδομένο και υπάρχει η ευθύνη του κάθε κόμματος και του κάθε βουλευτή. «Υπάρχει ένα ανέκδοτο που λένε στην Αμερική με κάποιες γαλοπούλες που χαίρονται πριν τα Χριστούγεννα, προφανώς επειδή θα τις σφάξουν. Έχω πραγματικά μείνει έκπληκτος από τον ενθουσιασμό, όχι βουλευτών, κομμάτων που ξέρουν ότι κινδυνεύουν να μην υπάρχουν στην επόμενη Βουλή , που θέλουν εκλογές. Εκλογές. Με ποια στρατηγική συμμαχιών, με ποιο πρόγραμμα, ποια προοπτική, ποια κοινοβουλευτική ομάδα;»

Ο κ. Βενιζέλος  χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «εγγυητή» της εθνικής σταθερότητας και του προσανατολισμού της χώρας και σημείωσε: «Η πρόταση είναι πάλι η συσπείρωση όλων των προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Το ΠΑΣΟΚ προχωρά αξιόπιστο και ενωμένο. Και προσωπικά αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου, έναν ρόλο που τον επωμίστηκα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, όταν δεν υπήρχε άλλη επιλογή, και όλοι οι ρόλο που έχω επωμιστεί είναι τέτοιοι. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, τον ρόλο μου ως ρόλο εγγυητή της ενότητας και θα αγωνιστώ για την ενότητα μέχρι το τέλος. Αλλά για ενότητα αξιοπρέπειας και ειλικρίνειας. Για μια ενότητα λόγου και πράξης. Πράξης πολιτικής, πράξης εθνικής και πράξης εκλογικής, είναι η ρήτρα του παραβάν. Είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος όλοι θα σκεφθούν υπεύθυνα, με ιστορική συνείδηση, και με αίσθηση της ευθύνης που φέρει ο καθένας».

Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος χειροκροτήθηκε θερμά από το ακροατήριο. Την ομιλία του παρακολούθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, ο πρώην υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

Στη συνάντηση που είχε με γουνοποιούς ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε για τα αιτήματα τους, δήλωσε τη στήριξη του και είπε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: