Βενιζέλος: ‘Η συμφωνία ή αβεβαιότητα…




“Ο λαός ξέρει πως έχει μπροστά του ένα δίλημμα: Το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε προτείνει, διαπραγματευόμαστε και θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας, ή την απόλυτη αβεβαιότητα και το άγνωστο” ανέφερε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2015, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας πως ο Προϋπολογισμός του 2015 αντικατοπτρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα και το ισχυρό τραπεζικό σύστημα, αποτυπώνει την ύπαρξη διαθέσιμων επενδυτικών κεφαλαίων μέσα απ’ το νέο ΕΣΠΑ, καθώς και την ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας. “Σήμερα ανακοινώθηκε πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλίζουν ξανά τις εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει εμπιστοσύνη της αγοράς”.

Για τον πολίτη, ο προϋπολογισμός του 2015, “είναι αυτός που μας επιτρέπει τη μεγάλη παρέμβαση στα κόκκινα δάνεια και που θα επεκταθεί σε λίγο και στα στεγαστικά. Αυτή η παρέμβαση στο ιδιωτικό χρέος, γίνεται στη βάση των όσων έχουμε πετύχει με το κούρεμα του δημοσίου χρέους το 2012. Το σημαντικότερο είναι το θετικό ισοζύγιο απασχόλησης: Οι θέσεις που ανοίγουν είναι περισσότερες απ’ αυτές που κλείνουν”.

Την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα για την όσο το δυνατόν ταχεία έξοδο της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης, στην Ελλάδα έχει κατά τον κο Βενιζέλο διαμορφωθεί ένα “εσωτερικό μέτωπο” με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατηγορεί αντιφατικά την κυβέρνηση ως “ενδοτική στις απαιτήσεις της τρόικας”, την ίδια ώρα που την κατηγορεί ότι “βιάστηκε να βγει απ’ το πρόγραμμα”.

“Η αντιπολίτευση έχει πανικοβληθεί από το γεγονός ότι χάνει το μνημόνιο και την τρόικα – και προσπαθεί να παραμείνουμε” υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αν όμως οι αγορές είχαν αφεθεί μόνες, “χωρίς κάποιους στο εσωτερικό που δείχνουν τη χώρα με το δάκτυλο, θα καταλάβαιναν πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι πραγματικά μικρό σε πραγματικούς όρους – και πολλοί λένε πως αν μετρηθεί σωστά, ανέρχεται στο 60% του ΑΕΠ” συμπλήρωσε ο κος Βενιζέλος.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Βενιζέλος υποστήριξε πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα παρατείνεται, ακριβώς εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που προκαλεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα “δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, αλλά μια μικρή τεχνική επέκταση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του προγράμματος που λήγει”. Το ορόσημο της προεδρικής εκλογής όμως, το γνωρίζουν οι πάντες “και περιμένουν μια υπεύθυνη στάση από πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν ένα λαό και ένα έθνος. Και αντί να ακούσουν μια υπεύθυνη τοποθέτηση, ακούν μια κατηγορηματική άρνηση της αρχής της συνέχειας του κράτους! Ανατρέπεται η αρχή πάνω στην οποία είναι οργανωμένη η διεθνής κοινωνία, η Ε.Ε., η σχέση κράτους και αγορών! Αυτό βεβαίως προκαλεί και την αντίδραση των ξένων επενδυτών…” υποστήριξε ο κος Βενιζέλος.

“Όταν κάποιοι βουλευτές μιλούν για αποστασία, αυτό συνιστά ιστορική φάρσα. Το να λες πως η ελεύθερη κατά το Σύνταγμα συνείδηση του βουλευτή, είναι αποστασία, αυτό αποτελεί πολιτικό εκβιασμό και εκχυδαϊσμό του δημοσίου βίου” διατράνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. “Ο ελληνικός λαός μπορεί να κάνει την επιλογή των εκλογών, αλλά και την επιλογή των μη εκλογών, ασκώντας την πίεσή του, ζητώντας συναίνεση” τόνισε ο κος Βενιζέλος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: