Πατριάρχης: Αξιος καλύτερων ημερών ο ελληνικός λαός




Την ευχή να περάσουν «τα δεινά και οι δυσκολίες του ευσεβή ελληνικού λαού» έκανε, από τον άμβωνα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Οι Έλληνες αισθάνονται την ανάγκη, με κάθε αφορμή και ευκαιρία, να έρθουν στο Φανάρι, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγία Σοφία, στα Άγια των Αγίων της Πίστεως και του Γένους μας, να προσκυνήσουν, να πάρουν ενίσχυση. Αλλά να είστε βέβαιοι ότι μας δίνετε ενίσχυση και κουράγιο, κάθε φορά που έρχεστε στην Κωνσταντινούπολη» ανέφερε ο Πατριάρχης και πρόσθεσε:

«Εμείς για τους γνωστούς λόγους, τας πολιτικάς συγκυρίας, μείναμε λίγοι- η ομογένειά μας εκεί συρρικνώθηκε και γι’ αυτό και όταν βλέπουμε να γεμίζουν οι εκκλησίες μας, ιδιαιτέρως τις ημέρες του Πάσχα, από Έλληνας προσκυνητάς, αγαλλιάζει η ψυχή μας, χαιρόμαστε, ενισχυόμαστε και στέλνουμε κάθε φορά με αυτούς τους προσκυνητές την στοργή και την ευλογία της Μητέρας όλων μας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως προς τον ευσεβή ελληνικό λαό, τον οποίο και από της θέσεως αυτής, αυτή την χρονιάρα μέρα, εύχομαι να περάσουν τα δεινά του, οι δυσκολίες, οι κρίσεις και να έρθουν καλύτερες ημέρες, των οποίων ο ελληνικός λαός είναι άξιος».

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε, επίσης την επιθυμία να δει πολλούς Κερκυραίους στο Φανάρι, «όπου ευτυχώς, και λέγω δόξα τω Θεώ, έχουμε όλον τον χρόνο πολλούς προσκυνητές από την Ελλάδα, ακόμη και τώρα που είναι η γνωστή κρίσις».

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τέλεσε το πρωί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου της Κέρκυρας. Ατμόσφαιρα κατάνυξης προσέδωσαν στη λειτουργία η πολυφωνική χορωδία του Ιερού Προσκυνήματος, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σπυρίδωνος Μπόχαλη και η Παλιά Φιλαρμονική Κέρκυρας. Ακολούθησε κέρασμα, με παραδοσιακές κερκυραϊκές τηγανίτες, στο Αρχονταρίκι του Ιερού Προσκυνήματος.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας διαβεβαίωσε πως αύριο θα αναχωρήσει από το νησί «ένφορτος από ευλογίες, βιώματα και ευωδίες πνευματικές, που θα τον συνοδεύουν όλη την υπόλοιπη ζωή του».

Χθες το απόγευμα, τελέστηκε πατριαρχικός εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνα.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πλήθος πιστών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ                                           Photo via: http://www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: