Το πάθος για την εξουσία των Ελλήνων πολιτικών




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ανέτρεψαν εν μια νικτί τα μέχρι τώρα δεδομένα και έστρεψαν την προσοχή της κοινής γνώμης στο θέμα της εκλογής του Προέδρου με φόντο βεβαίως τις εθνικές εκλογές, που όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσουν.

Η επίσκεψη Νταβούτογλου και η δήλωσή του «να εκμεταλλευθούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο» πέρασε στα ψιλά και δεν αποκωδικοποιήθηκε από τους περισπούδαστους αναλυτές των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων οι οποίοι είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στο θέμα του Ρωμανού.

Το γεγονός ότι η Άγκυρα σε όλους τους τόνους διαμηνύει στην Αθήνα ότι θέλει να μοιράσει τους υδρογονάνθρακες, που βρίσκονται στον νότιο υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου πριν από τη λύση του κυπριακού και απειλεί να εγκαταστήσει τρυπάνια στην περιοχή αν δεν γίνουν αποδεκτοί οι εκβιαστικοί όροι της, δεν ενοχλεί, ούτε ανησυχεί κανέναν.

Ούτε το γεγονός ότι ανάλογη ρύθμιση επιδιώκουν οι πειρατές της Μεσογείου στο Αιγαίο, αρνούμενοι να αποδεχθούν το Δίκαιο της Θάλασσας, που άλλα επιτάσσει για τα νησιωτικά συμπλέγματα, όπως αυτό των ελληνικών νησιών.

Η Κύπρος γι αυτούς είναι το πρόκριμα, που θα χρησιμοποιήσουν για να εφορμήσουν στη συνέχεια την ίδια τακτική και στο Αιγαίο. Όλα αυτά θάβονται κυριολεκτικά από τα ΜΜΕ και μεγεθύνεται ο πολιτικός τζόγος, που επικεντρώνεται στην εκλογή του Προέδρου και στη συνέχεια στις εκλογές που αναμένεται να ακολουθήσουν.

Το σκηνικό έχει στηθεί, οι παίκτες έχουν ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και ο πολιτικός σκυλοκαβγάς, που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των τηλεπαραθύρων επίκειται, μια και γνωρίζουν πολύ καλά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ότι οι ακραίες απόψεις ερεθίζουν το φιλοθεάμων κοινό.

Οι μετέωρες διαπραγματεύσεις με την τρόικα ξεχάστηκαν, καθώς και η ανεκτέλεστη υποχρέωση των δανειστών για ρύθμιση του χρέους. Τώρα προέχει η μητέρα των μαχών, που στήνεται μέσα στο καταχείμωνο και προσδιορίζεται, στα τέλη του Γενάρη. Όσο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, γι αυτήν ποιος νοιάζεται, τώρα το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στη μάχη των μαχών, με έπαθλο την πολυπόθητη εξουσία.

Έτσι θα τρίβουν τα χέρια τους οι κάθε λογής καιροσκόποι της εξουσίας, που βλέπουν ότι και με την ισχύουσα άθλια συνταγματική ρύθμιση, του άρθρου 86, θα μπορούν να αλωνίζουν στο δημόσιο και να έχουν το κάτι τις τους ανενόχλητοι από τη δικαστικοί εξουσία.

Οι αγορές που έχουν πατώσει το χρηματιστήριο δεν τους απασχολούν, ούτε η δραματική άνοδος των spreads, ούτε η εκρηκτική αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα. Ψιλά γράμματα όλα αυτά για τους μονομάχους της εξουσίας, μια και οι μεν απειλούν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων της αγοράς και οι δε λένε ότι σπεκουλαδόροι των funds παίζουν παιχνίδι σε βάρος τους.

Το κλίμα που διαμορφώνεται αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που επαναφέρουν  το εφιαλτικό σενάριο του Grexit. Για όλα αυτά αγρόν ηγόρασαν οι μονομάχοι της εξουσίας.

Οι νουνεχείς φωνές, που μιλούσαν για μια συμφωνία κοινής αποδοχής στο πρόσωπο του Προέδρου και εκλογές τον Ιούνιο ή τον Οκτώβριο προκειμένου να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να γίνει η ρύθμιση του χρέους, που θα βόλευε και την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, μια και θα απέφευγε την καυτή πατάτα, με ταυτόχρονή  ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης, έπεσε στο κενό.

Κανείς από τους δύο μονομάχους δεν έκανε ούτε ένα βήμα προσέγγισης. Η μια πλευρά υπέδειξε υποψήφιο τον αντιπρόεδρο του κόμματός της και η άλλη δηλώνει σε όλους τους τόνους, ότι και τον θεό να κατέβαζαν δεν θα τον ψήφιζαν.

Το πάθος για την εξουσία παρέσυρε τόσο τα ξερά όσο και τα χλωρά. Το προσωπικό και το κομματικό συμφέρον βρέθηκαν για μια ακόμη φορά υπεράνω του εθνικού και το κυριότερο, αυτού των πολιτών. Η επόμενη μέρα δείχνει θολό τοπίο. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν νουνεχείς πολιτικοί, που θα διαχειριστούν υπεύθυνα την εξουσία. Ο πολιτικός τζόγος προέχει. Όσο για την Ελλάδα και τους πολίτες της ποιος νοιάζεται. Απλά και μόνο, οι μεν τάζουν παραδείσους με μπόλικο πιλάφι και οι δε προσπαθούν με τον φόβο να προσελκύσουν ψηφαλάκια. Είναι όμως όλοι κατώτεροι των περιστάσεων…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: