Το Μόντρεαλ δεν είναι Νέα Υόρκη προφανώς: “Ορφανή” η έκθεση στο Μόντρεαλ




Την Τετάρτη αρχίζουν οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της  έκθεσης  «Απο τον Αγαμέμνονα στο Μέγα Αλέξανδρο» που θα παρουσιασθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μόντρεαλ απο τις 12 Δεκεμβρίου και θα ταξιδέψει μετά στην Οττάβα, το Σικάγο και την Ουάσιγκτον.

Δυό μέρες πριν απο τα εγκαίνια οι Ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες του Καναδά κρατούν σιγήν ιχθύος σχετικά με το ποιός υπουργός θα μεταβεί απο την Ελλάδα στο Μόντρεαλ για τα εγκαίνια της έκθεσης. Επίσημο πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί, ενώ οι Καναδοί συνομιλητές βρίσκονται σε σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η εν λόγω έκθεση έχει κοστίσει πολλά ευρώ στο Υπουργείο Πολιτισμού, του οποίου η κεφαλή δεν σκοπεύει να παρευρεθεί στα εγκαίνια. Ανεπίσημοι ψίθυροι θέλουν τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη να είναι η επίσημη εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσφορία στην καναδική πλευρά, καθώς οι γενικοί γραμματείς δεν έχουν πολιτικό εκτόπισμα σε θέματα δημοσιότητας  .

Ας σημειωθεί ότι το υπουργείο τύπου ξόδεψε μια περιουσία για να φιλοξενήσει Καναδούς δημοσιογράφους στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, προκειμένου να δούν τα  εκθέματα και να γράψουν για την μεγίστης σημασίας  αρχαιολογική έκθεση της Ελλάδας στον Καναδά.

Τέλος, με δύο μέρες να απομένουν  πριν απο την έναρξη των εκδηλώσεων , η Ελληνική κυβέρνηση κωφεύει για την εξαγωγή του πολιτισμού της, την ώρα που επέτρεψε σε τέσσερις υπουργούς της να μεταβούν στη Νέα Υόρκη και να παραστούν στην ημερίδα της Κάπιταλ Λίνκ, παρότι πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία.

Πάντως, δεν υπάρχει απο το κέντρο σοβαρός συντονισμός για μια έκθεση που θα έπρεπε να έχει οργανωμένο πρόγραμμα μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια και προπάντων υπουργική παρουσία. Τέσσερις υπουργούς στείλανε στη Νέα Υόρκη. Ενας δεν μπορούσε να πάει στο Μοντρεάλ;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: