Η Ουκρανία διέκοψε σήμερα προσωρινά την ηλεκτροδότηση της Κριμαίας αφού η ελεγχόμενη από τους Ρώσους χερσόνησος δεν μείωσε την κατανάλωσή της, όπως της είχε ζητηθεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας, ενώ ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε πως η χώρα θα αναγκασθεί να προχωρήσει και σε άλλες διακοπές της ηλεκτροδότησης, αν ο καιρός επιδεινωθεί, μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS.

“Σήμερα η προμήθεια ηλεκτρικού στην Κριμαία διακόπηκε … όπως θα είχε γίνει και σε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της Ουκρανίας”, δήλωσε τηλεφωνικά προς το Ρόιτερς εκπρόσωπος του υπουργείου. “Οι προμήθειες θα αποκατασταθουν μόλις εφαρμόσουν το καθεστώς μειωμένης κατανάλωσης”.

Ο υπουργός Ενέργειας Βολόντιμιρ Ντεμτσίσιν δήλωσε στη συνέχεια σε κυβερνητική συνεδρίαση πως επαναλήφθηκε η ηλεκτροδότηση της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε το Μάρτιο από τη Ρωσία, αλλά η ηλεκτροδότησή της εξακολουθεί να εξαρτάται από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία ήταν αυτάρκης σε ηλεκτρικό, αλλά οι μάχες εξαιτίας της εξέγερσης των φιλορώσων έχουν διαταράξει την προμήθεια με άνθρακα των θερμοηλεκτρικών σταθμών, από τους οποίους παράγεται το 40% του ηλεκτρικού.

“Προς το παρόν μας σώζει ο ζεστός καιρός”, δήλωσε ο Γιατσενιούκ στη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης.

“Αν η θερμοκρασία πέσει, αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση άνθρακα θα αυξηθεί και οι κυλιόμενες διακοπές της ηλεκτροδόητησης θα αυξηθούν σημαντικά”, πρόσθεσε.%d bloggers like this: