Το Κίεβο διαψεύδει τη διαρροή ραδιενέργειας




Οι ουκρανικές αρχές διέψευσαν σήμερα τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε φιλορωσικά μέσα ενημέρωσης και έκαναν λόγο για διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Ζαπορίζνια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Ο ιστότοπος Life News δημοσίευσε έγγραφα που υποστηρίζει ότι προέρχονται από το υπουργείο Αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας και δείχνουν ότι λόγω της διαρροής τις τελευταίες δύο ημέρες η ραδιενέργεια ξεπέρασε τα επιτρεπόμενα όρια κατά 16 φορές.

Τρεις αξιωματούχοι από τα υπουργεία Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και Ενέργειας και το ίδιο το εργοστάσιο διαβεβαίωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν υπάρχει διαρροή.

“Ο σταθμός λειτουργεί κανονικά, δεν υπήρξαν ατυχήματα”, είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας. Κανείς τους πάντως δεν σχολίασε εάν τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αυθεντικά.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία είναι τεταμένες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα. Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν επίσης τη Ρωσία ότι έχει στείλει στρατό στην ανατολική Ουκρανία για να στηρίξει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τα πυρηνικά καύσιμα. Η Ουκρανία έχει εκφράσει την επιθυμία να αντικαταστήσει ένα μέρος των ρωσικών καυσίμων που χρησιμοποιεί με καύσιμα από την αμερικανική εταιρεία Westinghouse. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των Ουκρανών και γενικότερα της Ευρώπης.

Στις αρχές του μήνα οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι σημειώθηκε ένα ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό, σημειώνοντας ότι δεν παρουσιάστηκε κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: