Θράσος: Η Τουρκία θέλει να συμμετέχει στις αποφάσεις της Ε.Ε.

O Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ (φωτογραφία) δήλωσε ότι η Άγκυρα θα έπρεπε να αποκτήσει το δικαίωμα «να συμμετέχει στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ενέργειας», διαμηνύοντας πως εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, «τότε δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις αποφάσεις».

Ο ίδιος υποστήριξε πως θα ήταν «άτοπο» να λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την Αίγυπτο και τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την ενέργεια χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας. «Θα πρέπει τουλάχιστον πριν από την οριστικοποίηση των αποφάσεων να ζητείται και η γνώμη της Τουρκίας», υποστήριξε ο Μποζκίρ.

«Τα ενεργειακά ζητήματα και οι σχέσεις με την Ρωσία θα συζητηθούν στο επίπεδο των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Μποζκίρ σημείωσε ότι «το ζήτημα της ενέργειας είναι είτε αιτία πολέμων είτε πηγή μακροπρόθεσμης ειρήνης. Το καλύτερο παράδειγμα είναι οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας. Πολεμήσαμε για 300 χρόνια, αλλά σήμερα έχουμε αποκαταστήσει τις καλύτερες σχέσεις».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας είπε ακόμη πως θεωρεί ότι η απόφαση – που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία – ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να ακυρώσει το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream, η ανακοίνωση περί ενός νέου σχεδίου για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προκάλεσε «ταραχή» στην ΕΕ.

Ο αγωγός TANAP, ενισχύει σημαντικά τη θέση της Τουρκίας, ανέφερε ακόμη ο Μποζκίρ. «Η Ρωσία επιλέγει να στείλει το αέριο (της) στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας την οποία εμπιστεύεται και όχι μέσω της Βουλγαρίας. Αυτό δεν θίγει την Ε.Ε, αντιθέτως είναι μια κατάλληλη “προσθήκη” στο υπάρχον σύστημα», υποστήριξε ο ίδιος.

ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ, Αθηναϊκό Πρακτορείο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal