Του Δρ. Ντίνου Αυγουστή

Υπάρχουν ένα σωρό σοβαροί λόγοι για τους οποίους ο Νταβούτογλου δεν έπρεπε να έρθει στην Αθήνα. Πρώτον, γιατί δεν μπορείς να υποδέχεσαι μετά βαΐων και κλάδων, στο πάτριο έδαφος, τον εκπρόσωπο του συνεχιζόμενου επί 40 χρόνια εισβολέα και καταπατητή Αττίλα. Δεύτερον, γιατί είναι ο εκπρόσωπος των βιαστών της Εθνικής Κυριαρχίας σου. Κάτι που ο Τούρκος πρωθυπουργός φρόντισε να μας υπενθυμίσει ακόμα και κατά την παραμονή του στην Αθήνα, αφού την ίδια ώρα που συνομιλούσε με τον Σαμαρά τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Τρίτον, διότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου βρέθηκε στην Ελληνική Πρωτεύουσα, την ώρα που το «Βarbaros» εξακολουθούσε (και εξακολουθεί) να αλωνίζει ανενόχλητο μέσα στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ., εκτελώντας παράνομες σεισμολογικές έρευνες! Και τέταρτον, επειδή, πώς να το κάνουμε, υπάρχει και μιά Εθνική Αξιοπρέπεια.

Ωστόσο, κομμάτια να γίνει, ας πούμε ότι η Αθήνα πρέπει να βρει ένα τρόπο να συνεννοηθεί με την Άγκυρα. Άρα πρέπει να μιλήσουμε. Ας δούμε λοιπόν, τί στ΄ αλήθεια κερδίσαμε και τι ενδεχομένως χάσαμε από αυτήν την επίσκεψη. Γενικά πρέπει να πούμε ότι πρώτον, βρεθήκαμε και πάλιν σε θέση άμυνας, όπου οι Τούρκοι μας παίζουν μπάλα στο μισό γήπεδο και μάλιστα εντός της περιοχής μας (Κυπριακή Α.Ο.Ζ., Αιγαίο, Θράκη) και εμείς απλώς προσπαθούμε απεγνωσμένα με κλοτσοπατινάδες να κερδίσουμε χρόνο, αδυνατώντας να αντιληφθούμε πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση (διπλωματική για να μην παρεξηγηθώ). Δεύτερον, Αθήνα και Λευκωσία κινούνται και πάλιν σε θολό τοπίο, με το γκρίζο να κυριαρχεί παντού, αφού άλλα μας είπε ο Πρωθυπουργός μας και άλλα ο εφέντ Νταβούτογλου. Κι όσο κι αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσπαθεί να μας καθησυχάσει με τις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγματα στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, εντούτοις πρέπει και η Αθήνα επιτέλους να μιλήσει και να διευκρινίσει πως ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Έχουμε, νομίζω κάθε δικαίωμα-απαίτηση, να ακούσουμε και από την Αθήνα μια αντίστοιχη δήλωση, η οποία Αθήνα, μέχρι στιγμής δεν προέβη σε οποιαδήποτε διάψευση των ισχυρισμών Νταβούτογλου. Που να θυμίσω, έκανε λόγο για «προσεγγιστική λύση» στο Κυπριακό βάσει φόρμουλας διαμοιρασμού του Φυσικού Αερίου! Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα, ότι κατά τις επαφές του στην Αθήνα, «Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να αναπτύξουν μία φόρμουλα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων η οποία να σχετίζεται με τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο».

Χωρίς φυσικά να υιοθετούνται τοις μετρητοίς οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, τονίζεται ότι απαιτούνται απαραιτήτως διευκρινίσεις, από την Αθήνα, για το τί ακριβώς συζητήθηκε και συμφωνήθηκε! Ήδη στην Λευκωσία άρχισε πάλιν η γνωστή συζήτηση για το κατά πόσον η Ελλάδα προχώρησε σε συμφωνίες ερήμην της Κυπριακής Κυβέρνησης. Και σίγουρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καλά κάνει που προσπαθεί να μας καθησυχάσει με τις δηλώσεις του (αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του), την ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε επίσης, ότι κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στη Λευκωσία, η Κυπριακή κυβέρνηση αναμένει σχετική ενημέρωση από την Ελληνική, για την ισχυριζόμενη εξεύρεση φόρμουλας.

Υ.Γ.: Ματαιοπονούν, όσοι αφελείς και μασκαράδες στην Κύπρο, βρήκαν ξανά ευκαιρία να αναδείξουν την «κυπριοσύνη» τους! «Επούλησε μας πάλε η Ελλάδα», ακούστηκε και πάλιν από χείλη ανθρώπων που δεν το έχουν σε τίποτε να καίνε τις ελληνικές σημαίες! Και έχω νομίζω κάθε δικαίωμα, μιας που για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες είμαι μόνιμος κάτοικος σε τούτο τον ευλογημένο τόπο που λέγεται Μάνα Ελλάδα, να πω ξεκάθαρα για να το ακούσετε: Ελλάδα δεν είναι οι ανάξιες-πουλημένες κατά καιρούς κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες της. Ελλάδα δεν είναι ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος κι ο Τσίπρας (που άχνα δεν βγάζει στα εθνικά θέματα). Ελλάδα είναι η αιώνια πατρίδα που χάρισε στο κόσμο ολόκληρο διαχρονικές Αξίες, που άνοιξε δρόμους στις τέχνες και στα γράμματα, που γέννησε την αληθινή Δημοκρατία! Αυτή είναι η Ελλάδα της οποίας και εμείς ως Έλληνες Κύπριοι αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της. Αυτήν την Ελλάδα έχουμε χρέος να την αγαπούμε, όπως επίσης έχουμε και το αναφαίρετο δικαίωμα να την ελέγχουμε..

*Ο Δρ. Ντίνος Αυγουστή είναι εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: