Στην Ιαπωνία ο κόσμος στηρίζει σθεναρά τα… «Abenomics»!




Μεγάλη νίκη σημείωσε στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, με την ιαπωνική κοινωνία να εγκρίνει με τον τρόπο αυτό την προσέγγισή του στα δύσκολα οικονομικά προβλήματα της χώρας, που έχουν γίνει γνωστά στη διεθνή ορολογία ως «Abenomics» (εκ των λέξεων «economics» και το όνομα του πρωθυπουργού «Abe»).

Το συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Σίνζο Άμπε, φαίνεται πως αποσπά το λιγότερο τα 2/3 στη Βουλή των Αντιπροσώπων (πέρασε τις 290 από τις 475 έδρες), χωρίς καν να αθροιστούν και οι έδρες του κυβερνητικού εταίρου, του κόμματος των Βουδιστών, Komei (που συνεισφέρει άλλες 25 περίπου έδρες). Το Δημοκρατικό Κόμμα Ιαπωνίας, η μείζονα αντιπολίτευση, αποσπά περί τις 70 έδρες.

Με τα αποτελέσματα αυτά, αναβαπτισμένος πολιτικά και με ξεκάθαρη εντολή στα χέρια του, ο Σίνζο Άμπε μπορεί να προωθήσει την ατζέντα των οικονομικών του μεταρρυθμίσεων, με στόχο να ξεφύγει η Ιαπωνία από το τέλμα…

Οι δυσκολίες που ανέκυψαν οδήγησαν τον Άμπε στην απόφαση να προκηρύξει έκτακτες εκλογές, ενώ βρισκόταν μόλις δυο χρόνια στην εξουσία, ζητώντας νέα λαϊκή εντολή για να πορευθεί με βάση τα ενίοτε αντισυμβατικά «Abenomics»…

Το πρόβλημα είναι η διαρκώς μειούμενη συμμετοχή των Ιαπώνων στις εκλογές, αφού σημειώθηκε νέα πτώση 7% σε σχέση με τις εκλογές του 2012, με τη συμμετοχή να ανέρχεται σε 52% επί του εκλογικού καταλόγου.

«Πρώτα η οικονομία» είναι το κυριότερο σύνθημά του, το οποίο θυμίζει έντονα το «it’s the economy stupid» την εποχή της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Ακολουθούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, επανέναρξη της λειτουργίας κάποιων εκ των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας (παρά την τρομερή απειλή σε περίπτωση ατυχήματος, παραμένει η φθηνότερη, άρα πιο αναπτυξιακή, επιλογή).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα, αναμένουν από τον Άμπε να προωθήσει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο (περιλαμβάνει και αλλαγή του Συντάγματος) που θα επιτρέψει στην Ιαπωνία να αναλάβει περισσότερα συμμαχικά καθήκοντα. Το θέμα θα εγερθεί στο ιαπωνικό Κοινοβούλιο, κατά τα φαινόμενα, τον ερχόμενο Απρίλιο, μετά τις τοπικές εκλογές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: