Η Αθήνα έστειλε τις θέσεις της στην Τρόικα




Εστάλη αργά το βράδυ της Παρασκευής από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το απαντητικό email προς την τρόικα, το οποίο δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, παρά μια αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς για να διευκρινιστούν τα ζητήματα που έθεσαν οι δανειστές.

Σύμφωνα με το MEGA και το ΕΘΝΟΣ, μέχρι το πρωί, η κυρίαρχη άποψη ήταν να μην σταλεί email και η ελληνική απάντηση να δοθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Τελικά αποφασίστηκε να υπάρξει απάντηση, καθώς κρίθηκε πως δεν έπρεπε να φανεί ότι η Αθήνα δυναμιτίζει την προσπάθεια για συμφωνία. «Για να μην μας πουν ότι δεν μας στείλατε τίποτα» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως παραμένει αμετακίνητη στη θέση της ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και το e-mail προς τους δανειστές δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, παρά μόνο μια πιο αναλυτική τεκμηρίωση της κοστολόγησης των μέτρων που η Αθήνα έχει ήδη παρουσιάσει.

Η επόμενη κίνηση της ελληνικής πλευράς θα είναι να καταθέσει αίτημα στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου για μια τεχνικού τύπου παράταση του προγράμματος, που όμως δεν θα ξεπερνά το διάστημα μερικών εβδομάδων.

Την επόμενη Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε με στόχο να τον πείσει για την ακρίβεια των ελληνικών επιχειρημάτων. Σε περίπτωση πάντως που το αδιέξοδο παραμείνει, τότε θεωρείται βέβαιη η πυροδότηση πολιτικών εξελίξεων μέσω της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής.

«Ο λαός εάν θέλει μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα στις εκλογές, γιατί διασταυρωνόμαστε με τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτως ή άλλως, κι έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων με τους εταίρους κι ένα συνταγματικό χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία στην περίπτωση αποτυχίας οδηγεί σε αυτόματη διάλυση της Βουλής και εκλογές. Ο λαός λοιπόν μπορεί να επιβάλλει συναίνεση και να αποτρέψει τις εκλογές», δήλωσε σήμερα ο κ.Βενιζέλος.

Στη Βουλή, παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η κίνηση βουλευτών για τη συλλογή υπογραφών σε ένα κείμενο συμφωνίας με στόχο να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, να ξεκινήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος και να οριστούν οι εκλογές την Ανοιξη. Ηδη το κείμενο κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής με τις υπογραφές πέντε ανεξάρτητων βουλευτών και τριών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.

Πηγή: www.megatv.com, www.ethnos.gr – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: