Σκληρό πόκερ για την εκλογή προέδρου, πόλωση και ανησυχία




Με το πιστόλι στον κρόταφο βρίσκεται η Ελλάδα, δύο 24ωρα πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και οι πιέσεις από το εξωτερικό θα αποτελέσουν ένα ακόμη κρας τεστ για την οικονομία, για πόσο δηλαδή μπορεί να αντέξει την πολιτική αβεβαιότητα.

Τα πρώτα σύννεφα έχουν εμφανιστεί στον προϋπολογισμό καθώς υπάρχουν ενδείξεις «στάσης πληρωμών» λόγω των αναταράξεων που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις ενώ έχουν «παγώσει» τα πάντα και στην αγορά. Οι επιχειρηματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την κατανάλωση, ειδικά τις ημέρες των εορτών όπου γίνεται το μεγαλύτερο μέρους του τζίρους για τα εμπορικά καταστήματα.

Η χθεσινή «ανοικτή» Κυριακή ήταν πάντως ενθαρρυντική καθώς ο κόσμος βγήκε και έκανε τις αγορές του, ωστόσο, όσο η ανησυχία για τις εξελίξεις στην οικονομία θα επιτείνεται τόσο θα επηρεάζει και την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών.

Σε πολιτικό επίπεδο, η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και το κλίμα έχει πολωθεί τα τελευταία 24ωρα ενώ η εκλογή Προέδρου αποδεικνύεται πολύ σκληρό πόκερ.

Μέσα σε αυτό το έντονο πολιτικό κλίμα, την Τετάρτη το απόγευμα η κυβέρνηση καλείται να συγκεντρώσει το δυνατότερο αριθμό βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ του Στ. Δήμα. Κάποιοι μιλούν για 160-165 βουλευτές ώστε να μπορέσουν στις επόμενες συνεδριάσεις να αλλάξουν τη γνώμη κι άλλων ανεξάρτητων κατά κύριο λόγο βουλευτών ώστε να εκλεγεί ο κ. Δήμας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν παρεμβάσεις από κορυφαίους παράγοντες, εντός κι εκτός Ελλάδας ενώ την Τρίτη ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας παρουσιάζει την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ όπου θα υπάρχουν αναφορές στην ελληνική κρίση και στην ανάγκη να μη χαθούν οι θυσίες των προηγούμενων ετών.

Ο Αντ. Σαμαράς με άρθρο του στην εφημερίδα Real News, ζήτησε από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν κατά συνείδηση στον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής καλώντας τους να μην υποκύψουν στον εκβιασμό, όπως λέει, του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι προκαλεί πανικό στις αγορές αφού τα όσα υποστηρίζει σημαίνουν ρήξη με τους εταίρους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χθες σήμερα από τη Λάρισα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επενδύει στον φόβο, ενώ χαρακτήρισε αποστασία τυχόν ψήφο των βουλευτών των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ υπέρ του Σταύρου Δήμα. “Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί τη λέξη φόβος 15 φορές σε ένα σε ένα άρθρο. Τόσο πολύ φοβάται. Διαστρεβλώνει το πρόγραμμά μας, και κρύβει το δικό του”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Τα μηνύματα, πάντως από ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ είναι αρνητικά σε ότι αφορά την πρόσκληση του πρωθυπουργού και δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή Φ. Κουβέλης και Α. Τσίπρας θα συναντηθούν για να διερευνήσουν τις πιθανότητες εκλογικής συνεργασίας.

Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος από την Καστοριά έστρεψε τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι καλλιεργεί την αβεβαιότητα. “Όταν καλλιεργείται συστηματικά για λόγους μικροκομματικούς η αβεβαιότητα, η δυσπιστία των εταίρων και των αγορών, όταν βλέπεις την αντίδραση των αγορών που είναι με την ίδια ευκολία έτοιμες να βοηθήσουν, να επενδύσουν, να στηρίξουν, να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία και με την ίδια ευκολία έτοιμες να αποσυρθούν, να χτυπήσουν, να κερδοσκοπήσουν, να κρεμάσουν τη χώρα ‘στα μανταλάκια’ των διεθνών μέσων ενημέρωσης”, υπογράμμισε.

Πολιτική συναίνεση ζήτησε από τα πολιτικά κόμμα ο Σταύρος Δήμας, μιλώντας στην εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”. “Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να βρουν ένα μίνιμουμ συναίνεσης, διότι οι καιροί δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια των αντιπαραθέσεων”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο Σπύρος Λυκούδης μιλώντας σε εκδήλωση των Μεταρρυθμιστών δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα και στις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή.

ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: