Σε λευκό κλοιό η Ελλάδα, προβλήματα παντού




Χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Αττική και ειδικότερα σε Πεντέλη, Πάρνηθα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας ντύθηκαν στα λευκά ενώ αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας.

Εκχιονιστικά μηχανήματα των δήμων και πυροσβεστικά οχήματα δίνουν μάχη για να κρατήσουν τους δρόμους καθαρούς και ανοιχτούς αλλά και να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των κατοίκων.

Σύμφωνα με το Mega, τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται από το πρωί. Στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στο ύψος του Μαρτίνου, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, γινόταν με δυσκολία λόγω του χιονιού.

Το απόγευμα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ προς το καζίνο, ενώ από το πρωί έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης στην περιοχή του Αγίου Πέτρου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αρνητικές, θερμοκρασίες αλλά και οι συνθήκες ισχυρού ψύχους, με παγετό στο οδικό δίκτυο, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, από νωρίς σήμερα το πρωί.

Στον ένα βαθμό Κελσίου υπό του μηδενός, είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Κατερίνη, στη Βέροια, αλλά και στην πόλη των Σερρών, με υγρασία 75% και συννεφιά με πιθανή χιονόπτωση.

Στον Πολύγυρο χιονίζει, με τη θερμοκρασία στους πέντε βαθμούς κάτω από το μηδέν, και την υγρασία στο 79%.

Αίθριος είναι ο καιρός στην Έδεσσα, στα Γρεβενά, αλλά και στη Φλώρινα, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται στους μείον εννέα βαθμούς Κελσίου και την υγρασία στο 79%.

Στα χιονοδρομικά της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας επικρατεί συννεφιά. Σε λειτουργία για χιονοδρομία, τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν, των 3-5 Πηγαδιών, του Πισοδερίου, της Βασιλίτσας, του Ελατοχωρίου, αλλά και του Φαλακρού. Σε λειτουργία για βόλτα ο εναέριος διάδρομος στο χιονοδρομικό κέντρου του Περτουλίου. Στο χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου γίνονται εργασίες για διάστρωση της πίστας χιονοδρομιών.

Οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους, στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού, με έμφαση στις ορεινές περιοχές των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς πρέπει να έχουν μαζί τους, τον απαραίτητο εξοπλισμό και αλυσίδες.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του δήμου Μάνδρας – Ειδήλιας, στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Μαρκόπουλο, Ωρωπού, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Αφίδναι, Ιπποκράτειος Πολιτεία, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, στην περιοχή των Βιλίων και στο 30ο χλμ του παραδρόμου της εο Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία.

Τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς να λείπουν και τα μικροατυχήματα. Στην εο Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών πολλά αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν με τους οδηγούς να προσπαθούν να βάλουν αλυσίδες. Κλειστός είναι ο δρόμος από Χορτιάτη προς Άγιο Βασίλειο, ενώ το βράδυ η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έφθασε στους -2 βαθμούς.

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε και στη Χαλκιδική, οδηγοί χρειάστηκε να βάλουν αλυσίδες στα οχήματα τους ακόμα και στο κέντρο του Πολυγύρου, ενώ χιόνισε και στα παράλια του νομού.

Στην Τρίπολη το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα, ενώ με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης. Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία λόγω έντονης χιονόπτωσης στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, στο ύψος της Μανθυρέας.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Καστοριάς και Ιωαννίνων, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Φλώρινας καθώς και προς όλα τα χιονοδρομικά κέντρα Πέλλας, Ημαθίας, Καστοριάς, Γρεβενών, Καρδίτσας, Φλώρινας και Κοζάνης. Επίσης αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό δίκτυο των νομών Κιλκίς, Λάρισας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Εύβοιας, Αχαϊας, Κορίνθου, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας και Ευρυτανίας.

Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λόγω έντονων βροχοπτώσεων και εισροής υδάτων από Βουλγαρία έχει ανέβει η στάθμη του νερού στον Έβρο και ειδικότερα στην περιοχή των Κήπων έχει ξεπεράσει το όριο επιφυλακής. Επίσης διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στις διαβάσεις των ποταμών Ποντικόρεμα – Λισσός, Ιάσιο, Έβρενου – Ιασίου – Αετοκορυφή – Διώνη και Στρύμης – Λοφαρίου στο νομό Ροδόπης.

Πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδ. Κολυδά, μάλιστα σε ορισμένες περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδος προβλέπεται η θερμοκρασία να πέσει ακόμα και στους 20 βαθμούς υπό το μηδέν ενώ η μέση ελάχιστη θερμοκρασία γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα θα είναι γύρω στους -10 βαθμούς.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής προβλέπεται να χιονίσει το βράδυ, ενώ αύριο χιόνια θα πέσουν ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Το επόμενο διήμερο αναμένεται ολικός παγετός στη βόρεια Ελλάδα, ενώ θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες που τοπικά θα φθάνουν και τα 10 μποφόρ.

Ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς ενώ άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σαββατοκύριακο.

Φωτογραφία eleftheriaonline.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: