Ρωμανός: «Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες»…




«Προσπαθώ να αποτυπώσω σε ένα κομμάτι χαρτί τα τελευταία υπολείμματα συγκροτημένης σκέψης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την εκ νέου απόρριψη του αιτήματος της εκπαιδευτικής άδειας». Με τα λόγια αυτά αρχίζει κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός, ύστερα από την απόρριψη του αιτήματός του για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», ύστερα από 24 μέρες απεργίας πείνας, στο κείμενο που εξέδωσε με τίτλο «Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες», δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας, προσπερνώντας την οποιαδήποτε πιθανότητα να κάνει πίσω και «απαντάει» με αγώνα ως τη νίκη ή αγώνα ως τον θάνατο, ενώ ξανατονίζει ότι έχει υπογράψει επισήμως την άρνησή του για οποιαδήποτε χορήγηση ορού.

Ταυτόχρονα καταδικάζει, τους αυτόκλητους υπερασπιστές του, όπως λέει, και ειδικά «Συριζέους και λοιπούς εμπόρους ελπίδων» αναφέροντας ότι όσοι έχουν εμφανισθεί «έχουν φάει πόρτα χωρίς διάλογο».

Στο κείμενό του ο Ν. Ρωμανός καταφέρεται κατά του υπουργού Δικαισύνης, τον οποίο χαρακτηρίζει «ηθικό αυτουργό σε βασανισμό», ενώ αναφέρει πως από τις πρώτες μέρες της απεργίας είχε πει στην παρέμβασή του στη συνέλευση αλληλεγγύης που είχε γίνει στο Πολυτεχνείο ότι η απορριπτική απάντηση του αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας ειδικού εφέτη- ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου ο οποίος -όπως λέει- τόσο καιρό δήλωνε αναρμόδιος, είναι η αρχή μιας κρατικής στρατηγικής με στόχο την εξόντωσή του.

Όπως αναφέρει, η προσφυγή του σε δικαστικό συμβούλιο εκτός φυλακής, (μια νομική κίνηση που επιλέγουν πολλοί κρατούμενοι, όταν το συμβούλιο της φυλακής απορρίπτει τις αιτήσεις τους) απορρίφθηκε «με τη δικαιολογία ότι τους δεσμεύει η απόφαση του Νικόπουλου, ίδια ακριβώς απόφαση πάνω στην οποία είχε γίνει προσφυγή».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε για τυπικούς λόγους το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και για τον λόγο αυτόν το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νόμος προϋποθέτει για τις περιπτώσεις των υποδίκων, σύμφωνα με άρθρο 50 του σωφρονιστικού κώδικα, τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωσή του, είναι ο ειδικός εφέτης- ανακριτής, το οποίου η εισήγηση για το θέμα ήταν αρνητική.

Ο ειδικός εφέτης- ανακριτής δεν συναίνεσε στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού και έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρις ότου εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.

Πάρης Τσιριγώτης, ANA-MPA

Νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα δίνει τη δυνατότητα σε υπόδικους και κατάδικους να σπουδάζουν, προανήγγειλε ο Χαρ. Αθανασίου

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε κρατουμένους που έχουν διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, εξήγγειλε σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου.

«Βεβαίως, κρατούμενοι με αυτήν την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν τις σπουδές τους, γι αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση, όταν επιστρέψει από την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος, για παρακολούθηση μαθημάτων δι αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά, ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του» τόνισε ο υπουργός.

Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό, ο κ. Αθανασίου είπε: «Τα δύο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο, μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά το μάθημα της Πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί».

Ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων, που απαιτείται φυσική παρουσία, θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους.

«ΑΝΑΖΗΤΩ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ»

Ο υπουργός έστειλε μήνυμα στους γονείς του Νίκου Ρωμανού να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους, ενώ είπε πως ενώ τηλεφώνησαν στο υπουργείο ζητώντας ραντεβού, ο ίδιος τους αναζητεί τηλεφωνικά για να συναντηθούν, αλλά έως στιγμής δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία στα τηλέφωνα που άφησαν. Είπε ακόμη πως ενημερώνεται κάθε δύο ώρες και εγγράφως για την πορεία της υγείας του νεαρού κρατουμένου και πρόσθεσε: «Βάζουμε την υγεία του πάνω από όλα».

Επιπλέον ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ο Νίκος Ρωμανός δεν παρουσιάζει καρδιακό πρόβλημα, παρά μόνο ορθοστατική υπόταση και ότι έχει χάσει δέκα κιλά, ενώ λαμβάνει υγρά τροφή.

Όπως δήλωσε μετά τη συνέντευξη, ο κ. Αθανασίου επικοινώνησε με τον δικηγόρο της οικογένειας του Ρωμανού, Φραγκίσκο Ραγκούση, και του ζήτησε να μεσολαβήσει προκειμένου να επικοινωνήσουν οι γονείς του με εκείνον.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο και για «άγρια πολιτική εκμετάλλευση», αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος, που υπάρχει».

«Δηλαδή, τι ζητούν από τους δικαστές; Να παραβιάσουν τον νόμο, ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης;» αναρωτήθηκε και έδωσε την απάντηση: «Και ο Θεός να κατέβαινε, δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάση το ισχύον καθεστώς». Εξηγώντας, δε, το ισχύον καθεστώς, διευκρίνισε πως κάποιος που περνά στο πανεπιστήμιο και είναι κρατούμενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πάρει και άδεια. «Κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών, το οποίο δεσμεύεται αν είναι υπόδικος από τη γνωμοδότηση του ανακριτή, που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω, η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες» διευκρίνισε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, ο κ. Αθανασίου σημείωσε: «Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του, ή να βγει έξω;».

Παν. Τσιμπούκης, ANA-MPA – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: