Ρήξη ΔΝΤ-Κύπρου μετά την απόφαση της Βουλής




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί πλέον να απελευθερώσει τη νέα δόση του δανείου προς την Κύπρο μετά την αναστολή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας.

«Μετά τη σημερινή (χθεσινή) αναστολή της υφιστάμενης νομοθεσίας οι κρίσιμες απαιτήσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης αναθεώρησης του προγράμματος δεν πληρούνται πλέον» αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχετική ανακοίνωσή του. «Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας και σε συμφωνία με τις αρχές σχετικά με τα επόμενα βήματα το προσεχές διάστημα» σημειώνει επίσης η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Η ζώνη του ευρώ απελευθέρωσε την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης για την Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο αφότου η Λευκωσία τροποποίησε τους νόμους για τις κατασχέσεις σχετικά με την αναγκαστική πώληση των υποθηκευμένων ακινήτων, σύμφωνα με τους όρους του δανείου.

Οπως είναι γνωστόν, μετά τα τραγικά λάθη των Κυπρίων πολιτικών, τα οποία συνεχίζονται, και τις λαμογιές τραπεζιτών και επιχειρηματιών, η Κύπρος χρειάστηκε ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις αρχές του 2013, κυρίως λόγω των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα.

Ο κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «Η σημερινή απόφαση της Βουλής υπονομεύει καίρια την αξιοπιστία της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η αναστολή της εφαρμογής μιας νομοθεσίας, που ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζεται, είναι πράξη αχρείαστη και αδικαιολόγητη.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι η απόφαση της Βουλής στέλνει το μήνυμα πως δεν έχουμε, δυστυχώς, αποβάλει νοοτροπίες και συμπεριφορές που τόσο πολύ μας κόστισαν.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την αναστολή της ισχύς του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος για κατάθεση και συζήτηση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Αναστολή 30 ημερών στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με 34 ψήφους υπέρ και 19 ψήφους κατά, ανέστειλε μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2015 την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, υπερψηφίζοντας σε νόμο πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι.

Υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκτός των Βουλευτών του ΔΗΣΥ που ψήφισαν κατά. Η αναστολή αποφασίστηκε ώστε να δοθεί περιθώριο χρόνου στην Κυβέρνηση να καταθέσει και τα υπόλοιπα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε προφορική διόρθωση στο κείμενο της πρότασης νόμου ώστε η ισχύς της αναστολής να τερματιστεί την 30η Ιανουαρίου 2015.

Σύμφωνα με τη συνάδελφο Μαρία Φιλή του Κυπριακού Πρακτορείου, η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε δεύτερη πρόταση νόμου, με 20 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 5 αποχές, την οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ για αναστολή της νομοθεσίας μέχρι την 30η Ιουνίου 2015. Υπέρ της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ ψήφισαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ και της Συμμαχίας Πολιτών. Κατά ψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και ο Ζαχαρίας Κουλίας και αποχή τήρησαν οι Βουλευτές της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε έντονη και μακρά συζήτηση, με τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ να προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα έχει η αναστολή μιας μνημονιακής νομοθεσίας για ένα νόμο, ο οποίος όπως ανέφεραν δεν είναι ενεργός ενώ οι Βουλευτές των κομμάτων που υπερψήφισαν τη νομοθεσία υποστήριξαν ότι  η Βουλή βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αναστείλει νομοθεσία που η ίδια ψήφισε για να προστατεύσει την κύρια κατοικία, αφού η Κυβέρνηση δεν αποδείχτηκε συνεπής στις δεσμεύσεις της και δεν κατέθεσε ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα πριν το τέλος του έτους.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού ανέφερε ότι η αναστολή θα είχε νόημα αν ο νόμος ήταν ενεργός, είπε ότι στην ουσία δεν προσφέρουμε τίποτε. Ανέφερε ότι θα σταλεί προς τους δανειστές και τους επενδυτές το μήνυμα ότι η συζήτηση της παράτασης καθυστέρησε γιατί εάν ψηφιζόταν νόμος δεν θα παίρναμε τη δόση. Είπε πως οι Βουλευτές έχουν να επιλέξουν μεταξύ της αξιοπιστίας στην εκλογική πελατεία, και της αξιοπιστίας της Κύπρου μέσα από την ανάγνωση των γεγονότων στο εξωτερικό, που θα είναι ότι οι έξυπνοι Κύπριοι έκαναν τις μανούβρες τους, πήραν τη δόση και τώρα ψηφίζουν νόμο για αναστολή. Διερωτήθηκε δε αν νομίζουμε ότι είναι “κουτόφραγκοι”.

Γνωρίζουμε ότι είναι έτοιμα τα νομοσχέδια και θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες, συνέχισε και προσθέτοντας ότι με την ψήφιση του Προϋπολογισμού θέσαμε τη χώρα σε τροχιά σταθεροποίησης, που μπορεί να επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες όπως την κατάσταση με τη Ρωσία που δυνατόν να έχει οικονομικές επιπτώσεις, το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και την ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια που θα έχει επιπτώσεις στην Κύπρο, ανέφερε ότι δεν θα ήταν φρόνιμο να προσθέσουμε σε αυτά άλλα προβλήματα.

Είπε ακόμα πως είναι δυνατό να υπάρξουν επιπτώσεις στους τραπεζικούς τίτλους που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια Αθηνών και Λευκωσίας. Ανέφερε ότι απεύχεται να επιβεβαιωθεί  ότι θα προκληθεί αστάθεια στην αξία των μετοχών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμα πως υπερθεματίζει τη θέση ότι οι τράπεζες μετέρχονται απαράδεκτες πρακτικές και κατέληξε διερωτώμενος τι θα γίνει αν αύριο το ΔΝΤ αποφασίσει ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει μνημόνιο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, αφού ανέφερε ότι είναι αλήθεια πως έπρεπε να είχαμε τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα ενώπιον της Βουλής, είπε ότι ζητείται αξιοπιστία καθώς αύριο συνεδριάζει το ΔΝΤ.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι οι τράπεζες μπορούσαν – από το Σεπτέμβρη – να προχωρούσαν τη διαδικασία των εκποιήσεων για τα 4/5 των μη εξυπηρετουμένων δανείων και διερωτήθηκε γιατί θα γίνουν σε μερικές μέρες.

“Θέλουμε να κάνουμε ένα νόμο για να σταματήσει η αλληλογραφία τραπεζών – οφειλέτη” ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι ψηφίστηκαν κανονισμοί που επιβάλλουν στις τράπεζες να ενημερώνουν ανά τακτά διαστήματα τους οφειλέτες και τους εγγυητές.

Συνεχίζοντας είπε πως η Τρόικα είχε πρόβλημα πριν ψηφιστεί ο νόμος για τις εκποιήσεις και το πρόγραμμα της Κύπρου πάγωσε. Όταν πέρασε η νομοθεσία, το πρόγραμμα προχώρησε, συνέχισε, αναφέροντας πως εκκρεμεί δόση 86 εκ. από το ΔΝΤ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται λανθασμένα στοιχεία για να υποστηριχθούν οι θέσεις ότι δεν απαιτείται αναστολή της εφαρμογής του νόμου. Πρόσθεσε πως ο νόμος είναι ενεργός και οι κανονισμοί αφορούν μόνο τη δημοπράτηση. Ανέφερε επίσης ότι οι τράπεζες ετοιμάζονται για την 1η Ιανουαρίου να προωθήσουν τη διαδικασία. Παρατήρησε επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση στην προώθηση του νόμου επειδή η Επιτροπή Οικονομικών θέλησε να δώσει περιθώριο χρόνου στην Κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας και κατατέθηκαν μόνο τα πρώτα δύο και απομένουν άλλα τέσσερα.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένη η θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις της Τρόικας είναι το μανιφέστο της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Είπε ακόμα ότι το μνημόνιο μας οδηγεί σε καταστροφική πορεία και ότι με τις εκποιήσεις θα οδηγηθούν πολίτες σε μη αναστρέψιμη πορεία καταστροφής,

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι το ΑΚΕΛ είναι υποχρεωμένο να καταθέσει πρόταση νόμου, γιατί η δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν ότι θα καταθέσει νομοθετικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, αλλά κατατέθηκαν μόνο τα δύο από το σύνολο των νομοσχεδίων.

Πρόσθεσε ότι στις αναφορές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των νόμων που ψήφισε η Βουλή για την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, οι νόμοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί για παραβίαση 3 άρθρων του Συντάγματος, ένα εκ των οποίων παραβιάζεται στο ένα από τα δύο νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι έγινε λόγος για εξαπάτηση από κάποιους προς κάποιους και διερωτήθηκε εάν η Τρόικα αποδέχεται την εξαπάτηση για μη εφαρμογή του νόμου λόγω κανονισμών. Προσθέτοντας ότι δεν νομίζει πως η Τρόικα κοροϊδεύεται, ανέφερε ότι για μας στόχος ήταν να παρέχουμε προστασία στους μικρο- οφειλέτες που έπληξε η τραπεζική κρίση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η Βουλή καλείται να νομοθετήσει  όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη. Παρατήρησε ότι οι εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας ήταν απαιτήσεις της Τρόικας με το πρώτο να αφορά τις τράπεζες και το άλλο τους απλούς οφειλέτες. Υπενθύμισε τη δέσμευση της Κυβέρνησης πριν το τέλος του χρόνου να καταθέσει το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και διατύπωσε τη θέση ότι η Βουλή δεν ευθύνεται εάν η Κυβέρνηση δεν υπήρξε συνεπής.

Σχολιάζοντας την ενδεχόμενη αντίδραση των Ευρωπαίων και των δανειστών και τις αναφορές σε έντιμους και ανέντιμους χειρισμούς, διερωτήθηκε αν ήταν έντιμο η μόνη χώρα εκ των χωρών του μνημονίου που κούρεψαν καταθέσεις να είναι η Κύπρος και εάν ήταν έντιμο που η απόφαση αυτή λήφθηκε για πολιτικούς λόγους και για τις εκλογές της κ. Μέρκελ.
Σχολιάζοντας την παραδοχή του κ. Νοεφύτου για απαράδεκτες πρακτικές των τραπεζών, διερωτήθηκε εάν ήταν η Βουλή ή μήπως η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, που επέλεξαν να πολιτικοποιήσουν τις τράπεζες, το Συνεργατισμό, την Ελληνική και την Τράπεζα Κύπρου.

Μην έχετε παράπονο εάν αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες ως πολιτικοποιημένους οργανισμούς, συμπλήρωσε. Προσθέτοντας ότι οι τρύπες στα ελλείμματα του κράτους και των τραπεζών δεν θα καλυφθούν με μαζικές εκποιήσεις, είπε ότι το μόνο που θα καταφέρουμε είναι για τρίτη φορά να μεταφέρουμε τις περιουσίες των Κυπρίων στο εξωτερικό.

Περαιτέρω ανέφερε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα των Κυπρίων βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα από κάθε χώρα μνημονίου και για πρώτη φορά έπεσε κάτω από αυτό της Ελλάδας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα που έφερε σε αυτή την κατάσταση τη Βουλή είναι το γεγονός πως εάν θέλουμε να είμαστε συνεπείς θα πρέπει να βρούμε τρόπο η εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων να συμπέσει με το δίχτυ προστασίας για τους ενυπόθηκους οφειλέτες.

Οι δανειστές μας πρέπει να αντιληφθούν ότι προσπαθούμε να κάνουν αυτό που εισηγήθηκαν και κάλεσε την Κυβέρνηση να καταθέσει τα υπόλοιπα νομοσχέδια, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, απαντώντας στο ερώτημα σε τι θα ωφελήσει η αναστολή της νομοθεσίας που δεν μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον δεν υπάρχουν κανονισμοί, το οποίο τέθηκε από το ΔΗΣΥ, είπε ότι δεν μπορεί το κενό να αφήνεται σε διαδικαστικό ζήτημα. “Παίζουμε με ανοικτά χαρτιά” πρόσθεσε, αναφέροντας πως “η Βουλή στέλνει το μήνυμα ότι επιθυμεί να προχωρήσει η διαδικασία των εκποιήσεων, μέσα όμως από διαδικασίες που θα διασφαλίζουν τους πολίτες που λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους και τη μικρή τους επιχείρηση”.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα διερωτήθηκε γιατί η Τρόικα δεν ενοχλείται που ο νόμος για τις εκποιήσεις είναι ανενεργός και έκανε λόγο για θράσος τραπεζίτη, ο οποίος χθες δήλωσε ότι δεν φταίνε οι τράπεζες εάν οι δανειολήπτες έχασαν τη δουλειά τους, διατυπώνοντας τη θέση ότι οι τράπεζες δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη τους. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση εμπαίζει τη Βουλή από το Μάρτη του 2013.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι το επιχείρημα για απώλεια της δόσης, ούτε έξυπνο είναι ούτε αποτελεσματικό. Εάν δεν θα πάρουμε τη δόση, η ευθύνη βαραίνει την Κυβέρνηση που δεν κατέθεσε τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι προτάσεις για παγοποίηση της διαδικασίας των εκποιήσεων κρίνεται αναγκαία επειδή οι τράπεζες “πήγαν να κυνηγήσουν με το μπαλτά τους μικροοφειλέτες”. Αν δεν ανασταλεί ο νόμος από την 1η Ιανουαρίου η κύρια κατοικία μπαίνει σε διαδικασία εκποίησης, είπε. Ο κ. Περδίκης άσκησε έντονη κριτική προς τις τράπεζες που όπως ανέφερε δεν κυνηγούν τους μεγαλο – οφειλέτες. Είπε ακόμα ότι κανένας δεν σε σέβεται αν δεν σέβεσαι τον εαυτό σου και ζήτησε να παρουσιαστεί μια επιστολή με παραπομπή στις πτωχεύσεις, προς μεγαλο- οφειλέτη λέγοντας ότι οι τράπεζες κυνηγούν τα φτωχαδάκια.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας διατύπωσε τη θέση ότι είναι σαν να υπάρχει ένα αόρατο χέρι που κινεί τα νήματα. Πρόσθεσε ότι για τα θέματα που αφορούσαν τις τράπεζες κατατέθηκαν και πέρασαν νομοσχέδια, ενώ για τους οφειλέτες καλείται να νομοθετήσει η Βουλή.

Ο κ. Κουλίας είπε ακόμα ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωσε πως στην Κεντρική Τράπεζα έγιναν εγκλήματα, έδωσε ονόματα και διευθύνσεις και διερωτήθηκε γιατί δεν προχωρούν οι διαδικασίες έρευνας για να παρουσιαστούν αυτοί οι άνθρωποι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αναρωτήθηκε επίσης γιατί δεν διώκονται “οι κύριοι που φορτωμένοι δοκτοράτα υπέγραφαν, αλλά διώκονται οι μικρο- οφειλέτες”. Είπε ότι οι εκποιήσεις προχωρούν, αναφέροντας ότι παίρνουν τον κόσμο κατά εκατοντάδες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: