Πλαισιώνοντας μια Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ελλάδα




Του Μάριου Παναγιώτη Ευθυμιόπουλου

Η πρόσφατη διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ανέδειξε ορισμένα θέματα. Υπάρχει ανάγκη για νέες προοπτικές προσέγγισης, οι οποίες θα πρέπει να μελετηθούν, σε ρεαλιστική βάση.

Το νέο μοντέλο στρατηγικής, πρέπει να είναι πραγματιστικό και όχι μόνο κανονιστικό. Να είναι πλαίσιο οριοθέτησης στόχων και σκοπών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Έχει έρθει η ώρα για ουσιαστική αναθεώρηση και μεταρρύθμιση και στην Εθνική μας Στρατηγική πολιτική όπως και στην εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας.

Πιστεύω ότι η βούληση υπάρχει αφού εξεταστούν οι πραγματικές ανάγκες μακριά από σκοπιμότητες.

Η εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας, πρέπει να έχει τη συναίνεση όλων των Ελλήνων και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας. Τα θέματα αυτά είναι «υψηλής πολιτικής», όσα δεν συζητήθηκαν, αλλά στα οποία επικεντρώθηκαν οι δύο ηγέτες των χωρών μας στην κοινή ενημέρωση τύπου.

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό και πολυδιάστατο πλαίσιο εργασίας. Ένας φορέας δημιουργίας εθνικής πολιτικής (Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής).  Πρέπει το νέο πλαίσιο να είναι ξεκάθαρο όσον αφορά τη λειτουργία του. Να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πολιτικής ηγεσίας και να είναι ο φορέας που θα προτείνει και θα οριοθετεί. Να ακολουθείται από όλους το πλαίσιο προτάσεων ως βασικός πυλώνας στρατηγικών επιλογών της Ελλάδος, και να πλαισιώνεται από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Είναι βασικό να υπάρχει η διαβάθμιση διοικητικής μέριμνας. Να ακολουθείται ένα “Top Down Approach”. Έτσι γίνεται σε μεγάλες χώρες, όπου συμβαδίζει η πολιτική ηγεσία, μαζί με την επιστημονική, την νομική υπηρεσία και την εθιμοτυπία.

Είναι βασικό να υπάρχει αποδοχή της «επιτροπής εθνικής στρατηγικής». Έτσι πρέπει να τελεί ο θεσμός αυτός υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γραφείου του Πρωθυπουργού αλλά και των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Για αυτό και στα πλαίσια Εθνικής Πολιτικής, είναι βασικό να αποφασίσει η Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τι πολιτική επιδιώκουμε, τι στόχους και με ποια χρονοδιαγράμματα. ΄

Η εύρυθμη λειτουργία του κράτους είναι σημαντικός παράγοντας. Όπως και θέματα που άπτονται της  εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας, πρέπει να έχουν ουσιαστικές, πραγματικές και πρακτικές επιλογές. Πρέπει να έχει πολυδιάστατες επιλογές. Χρονικά, να δίνονται επιλογές μακροχρόνιες, μεσοπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες. Οι στρατηγικές επιλογές πρέπει να είναι πολυσύνθετες. Με προϋπόθεση, ότι θα βασίζονται σε πραγματικές ανάγκες της εθνικής, περιφερειακής και παγκόσμιας αγοράς.

Να είναι οικονομικά ωφέλιμες. Να λειτουργούν με «έξυπνο πλάνο», ώστε να γίνεται σαφής ο νέος «έξυπνος ρόλος της Εθνικής μας Στρατηγικής». Αυτό προϋποθέτει, τακτική ικανότητα επικοινωνίας, ρόλους που θα αναβαθμίζουν την εθνική μας ικανότητα, με πράξεις που μας ενώνουν ως Έλληνες. Πρακτικά, πρέπει να συμπεριλαμβάνει πολιτικές επιλογές με υψηλές προσδοκίες με χαμηλό οικονομικό κόστος. Τα θέματα αυτά στρατηγικής και τακτικής φύσεως, πρέπει να αναδείξουν την Ελλάδα στα πλαίσια της νέας Ευρωπαϊκής πολιτικής ανάγκης αλλά και παγκόσμιας αλλαγής η οποία ήδη συντελείται τα τελευταία χρόνια.

Αυτό που θα κάνει την Ελλάδα ικανό σύμμαχο και συνεργάτη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι η πολιτική της υψηλής εξειδίκευσης πολιτικών επιλογών και δυνατοτήτων απορρόφησης αυτών από την αγορά. Πρέπει να υπάρξουν εθνικές στρατηγικές πολιτικές εξειδίκευσης, οι οποίες θα αναδομήσουν, θα ανανεώσουν και θα σηματοδοτήσουν την ένταξη της Ελλάδας στις χώρες που σταδιακά θα αποκτήσουν παγκόσμια δυναμική με Ευρωπαϊκή και Εθνική σημαία και σημασία.

Θα είναι πολιτική επιτυχίας. Θα είναι πολιτική για την Ευρώπη. Θα είναι πολιτική “Made in Greece”.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επιδιώκουμε να υπάρχει εθνική συνοχή και εθνική ανταπόκριση και στα θέματα αυτά. Η ψήφιση αυτού του Προϋπολογισμού για το 2015 ήταν και είναι σημαντική. Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα λόγια και οι δεσμεύσεις. Έτσι είναι σημαντική η οικονομική και αγοραστική ικανότητα της Ελλάδος να σταματήσει η αβεβαιότητα αυτή και να αποδώσει σταθερά στους συμπολίτες μας.

Πρέπει όμως να υπάρχει και πολιτική συνοχή και κοινωνική συνοχή και κυρίως υποστήριξη.

Είναι σημαντικό να συνεχιστεί το έργο της οικονομικής μεταρρύθμισης και αναδόμησης. Ωστόσο πρέπει να μελετηθεί και το τακτικό επίπεδο προσέγγισης. Το μοντέλο με το οποίο πλαισιώνεται η πολιτική. Έτσι πρέπει να δομηθεί μια ισχυρή κυβέρνηση με την στήριξη όσο γίνεται περισσότερων δυνάμεων. Γι’ αυτό και προτείνονται τα παραπάνω περί της Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδος για τον 21ο αιώνα.

Επί του παρόντος, καθίσταται ακόμα πιο πολύ σημαντική, η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα πρέπει να αναδεικνύει, την αξιοπιστία, την βούληση, την ενότητα και κυρίως τις αρχές των Ελλήνων. Να μπορεί να μεταφέρει την νέα εικόνα της Ελλάδος, μέσα από πολιτικές επιλογές με ουσία. Εξάλλου είναι και ο πρώτος πολίτης της χώρας μας. Η 17η Δεκεμβρίου πρέπει να είναι η αρχή επί της ουσίας. Η αρχή σταθερότητας, η συνέχιση της μεταρρύθμισης, με τακτικές επιλογές. Και κυρίως αγάπη για την Πατρίδα μας.

Μάριος Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος (PhD) ειδικεύεται στην Στρατηγική και Επικοινωνιακή Πολιτική και Διαμεσολάβηση. Είναι επισκέπτης Καθηγητής στο ίδρυμα Harriman, Columbia University, New York και Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Διεθνών Ευρωπαϊκών Ατλαντικών και Στρατηγικών Μελετών, Strategy International. 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: