Παίζει μόνη της η Τουρκία… Να μην ξεχάσουν και τα σοκολατάκια




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΟΙ Τούρκοι ρίχνουν «ρηξικέλευθες» ιδέες και η Αθήνα, μέσα στην ευρύτερη χαλαρότητα και την παράδοση ενόψει εκλογών, τις ακολουθεί, τις χαιρετίζει, τις καλοβλέπει. Εδώ και μέρες η Άγκυρα κάνει παιχνίδι και παίζει μπάλα χωρίς αντίπαλο. Ούτε άμυνα δεν παίζει η Αθήνα, που έμεινε στα αποδυτήρια.

Πήγε ο Νταβούτογλου στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδος- Τουρκίας και έκτοτε αναφέρεται σε φόρμουλα που συζητείται με την ελλαδική πλευρά για το θέμα των κυπριακών υδρογονανθράκων. Η Αθήνα ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ενημέρωσε τη Λευκωσία ότι δεν συζήτησε φόρμουλα, δημοσίως όμως αφήνει την Τουρκία να εδραιώνει την αντίληψη ότι «κάτι κινείται, κάτι κουβεντιάζεται». Πήγε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θεσσαλονίκη και στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, εισηγήθηκε να έλθουν μαζί στην Κύπρο, όταν επιστρέψει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τη Νέα Υόρκη, για να του ευχηθούν καλή ανάρρωση. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τη βρήκε «καλή την ιδέα».

Είναι σαφές πως η Τουρκία επιδιώκει πολιτικό όφελος και επιχειρεί να αξιοποιήσει και μια προσωπική υπόθεση, όπως αυτή με την υγεία του Προέδρου Αναστασιάδη. Κινείται πάντα στη λογική ότι οι «μητέρες πατρίδες» έχουν λόγο και μερίδιο στην Κύπρο, κάνουν κουμάντο( αντίληψη που δεν ενστερνίζεται η Αθήνα). Μια προσέγγιση στη βάση της οποίας η Τουρκία έκπαλαι διαμόρφωνε τις κινήσεις της στο Κυπριακό. Το πώς θα έλθει στο νησί ο Τσαβούσογλου, εάν θα πάει και στον Έρογλου, δεν απασχολεί κανένα πλην τη Λευκωσία που παρακολουθεί αποσβολωμένη τα όσα διαδραματίζονται σε αυτές τις ελλαδοτουρκικές συναντήσεις. Συναντήσεις που προφανώς το χορό σέρνει η Τουρκία, που επικοινωνιακά αλλά και επί της ουσίας θέλει να διαμορφώσει ένα σκηνικό που θα εγκλωβίσει την ελληνική πλευρά στα κελεύσματα της. Και τούτο γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Αθήνα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την οικονομία ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία κάτω από το βάρος της αδυναμίας της να διαχειριστεί την κρίση αλλά και να κυβερνήσει.

Ο Τσαβούσογλου, θέλει να έλθει στην Κύπρο για να ευχηθεί διά ζώσης στον Πρόεδρο ευχές για καλή ανάρρωση! Και θέλει μαζί του και τον Βενιζέλο! Άσχετα εάν εκπροσωπεί την κατοχική δύναμη, το «Μπαρπαρός» συνεχίζει τις βόλτες του στην κυπριακή ΑΟΖ. Να μη ξεχάσουν, εάν έλθουν, να φέρουν και τα σοκολατάκια.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: