Περικοπή δαπανών στη Ρωσία, η ύφεση παραμονεύει…




Στην απόφαση να περικοπούν οι κρατικές δαπάνες κατά 10% κατέληξε η ρωσική κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς η μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχει αντίκτυπο στα έσοδα του προϋπολογισμού και η ύφεση χτυπάει την πόρτα της ρωσικής οικονομίας.

Ο ρωσικός προϋπολογισμός είχε «οικοδομηθεί» στην υπόθεση, ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα κυμαίνονταν πέριξ των 95 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ πλέον η τιμή έχει ήδη διασπάσει καθοδικά τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, το οποίο είναι χαμηλό πενταετίας και δεν έχει τελειώσει ακόμα το 2014.

Το δεδομένο αυτό επέβαλε στη ρωσική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί για τις απαραίτητες προσαρμογές, καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσικής Οικονομίας, προέρχονται κατά 50% τουλάχιστον, από το εμπόριο υδρογονανθράκων. Το υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε προ ημερών, ότι το 2015 η οικονομία της χώρας θα εισέλθει στην ύφεση.

Την περασμένη Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το επιτόκιο δανεισμού στο 10,5%, με σκοπό να ελεγχθεί ο πληθωρισμός που παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, εξαιτίας της δραματικής πτώσης της ισοτιμίας του ρουβλίου απέναντι στο αμερικανικό δολάριο (1 προς 58,81 σήμερα).

Όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα «Vedomosti», απόφαση που ελήφθη είναι η οριζόντια περικοπή της τάξης του 10% σε όλα τα υπουργεία, με μικρές εξαιρέσεις για κρατικές ρυθμιστικές αρχές, των θεμάτων της εσωτερικής αγοράς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα πληγούν τα διαστημικά και αεροπορικά προγράμματα, αλλά και επενδυτικά αναπτυξιακά προγράμματα για τη ρωσική Άπω Ανατολή.

PHOTO: WIKIPEDIA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: