Ουαλοί και Σκωτσέζοι «επαναστατούν» κατά της λιτότητας…




Τα εθνικιστικά κόμματα της Ουαλίας (Plaid Cymru) και της Σκωτίας (SNP: Scottish National Party), μαζί τους Βρετανούς «Πράσινους» απηύθυναν έκκληση στα μεγάλα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου, τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους, που εκπροσωπούνται στο βρετανικό Κοινοβούλιο, να εγκαταλείψουν την πολιτική της λιτότητας.

Η έκκληση έλαβε τη μορφή κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο τονίζεται ότι πλήττονται βάναυσα οι απλές καθημερινές οικογένειες των εργαζομένων, τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού, τις γυναίκες και τους γέροντες, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Το κεντρικό σύνθημα που υιοθετούν τα κόμματα που υπογράφουν την ανακοίνωση, είναι ότι δεν θα πρέπει να γίνονται «περικοπές για τις περικοπές», αλλά να ισοσκελιστούν οι προϋπολογισμοί μέσω επενδύσεων και της επέκτασης των ευκαιριών σε όλο τον πληθυσμό.

Το κοινό ανακοινωθέν προέκυψε μετά από συνάντηση των τριών αρχηγών τους στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όπου αναζήτησαν τους βέλτιστους τρόπους συνεργασίας εν όψει των εκλογών του 2015, πάντα με γνώμονα την προσπάθεια τερματισμού της λιτότητας.

Η πολιτική λιτότητας στη Βρετανία ξεκίνησε το 2010, με τις ανακοινώσεις τότε να προβλέπουν τη λήξη αυτής της περιόδου το 2015. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών (Chancellor of the Exchequer), Τζορτζ Όσμπορν, στις φθινοπωρινές του ανακοινώσεις, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2020.

ΠΗΓΗ: RIA Novosti

ΦΩΤΟ: WIKIPEDIA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: