Ομπάμα: Ο Πούτιν δεν είναι “μετρ στο σκάκι”




Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε την ιδέα ότι μπορεί να εξαπατήθηκε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, λέγοντας ειρωνικά ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας “δεν είναι μετρ στο σκάκι”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι “μετρ στο σκάκι, για να εξαπατήσει τη Δύση, να εξαπατήσει τον κ. Ομπάμα κλπ, κλπ…”, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε πριν από την αναχώρησή του για διακοπές στη Χαβάη.

“Αντίθετα, η πολιτική του κ. Πούτιν και οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν προκαλέσει κρίση στη χώρα του”, πρόσθεσε.

“Τώρα, ηγείται της πτώσης του νομίσματος, μίας σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης και μίας γιγάντιας οικονομικής συρρίκνωσης”, δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.

“Δεν μοιάζει και πολύ με κάποιον που θα με είχε κοροϊδέψει ή θα είχε κοροϊδέψει τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε.

Η κίνηση που έβγαλε τον Πούτιν από το κάδρο
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, [email protected]
Δυσανάλογο για το πραγματικό διακύβευμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία αναδεικνύεται το οικονομικό, διπλωματικό και πολιτικό κόστος που καταβάλλει ήδη η Μόσχα, καθώς ο συνδυασμός των κυρώσεων και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου απειλούν να πλήξουν τα θεμέλια της ρωσικής οικονομίας, να υπονομευόσουν το διεθνές κύρος της αλλά και την πολύ ευαίσθητη κοινωνική συνοχή.

Η επιλογή του πρόεδρου Πούτιν να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που προσφέρθηκε το καλοκαίρι για να επιτύχει έναν σημαντικό γεωπολιτικό στόχο του, την προσάρτηση της Κριμαίας, και μάλιστα χωρίς μια (ρωσική) τουφεκιά, αποδεικνύεται πύρρειος νίκη για τον ίδιο, καθώς πλέον είναι εγκλωβισμένος σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο.

Μια περιδίνηση της Ρωσίας όμως πλήττει ευθέως και την Ευρώπη συνολικά αλλά και όλες τις οικονομίες των κρατών-μελών της Ενωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής εκφράστηκε εντονότατος προβληματισμός με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να δηλώνει ότι το πραγματικό στρατηγικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι η Ρωσία και γι’ αυτό θα πρέπει να διαμορφωθεί μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη χώρα αυτή.

Σε μία νύχτα
Με την κατάρρευση του ρουβλίου, παρά την προσφορά εκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά συναλλάγματος από την Κεντρική Τράπεζα και την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες (στο 17% από 10,5%) μέσα σε μία νύχτα, τη μεγαλύτερη ανατίμηση από το 1998, η Ρωσία παραμένει σε δεινή θέση. Πλέον, εναποθέτει τις ελπίδες της στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και στη μη επιβολή νέων κυρώσεων.

Η απόφαση του πρόεδρου Ομπάμα να υπογράψει το διάταγμα για νέες κυρώσεις, που δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοσθούν αμέσως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας και ο υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Κέρι, προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα ζημιώσει για πολλές δεκαετίες τις διμερείς σχέσεις.

Στη μεγάλη ετήσια συνέντευξη του Β. Πούτιν η είδηση που κυριάρχησε ήταν η δήλωσή του ότι είναι «ερωτευμένος», αλλά το μήνυμα που έστειλε ήταν ότι η «Δύση επιχειρεί να αλυσοδέσει τη ρωσική αρκούδα» και αυτό δεν θα το επιτρέψει.

Επτά μήνες πριν, με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και τη Ρωσία να προσαρτά την Κριμαία, παρότι η Δύση τον προειδοποιούσε να μην προχωρήσει σε «επιθετικές ενέργειες», τίποτα δεν προμήνυε τη σημερινή κατάσταση της οικονομική κατάρρευσης και των πρόωρων πράγματι προβλέψεων περί καθοδικής πορείας του Πούτιν. Η κατακόρυφη πτώση των εσόδων της Ρωσίας λόγω της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου έχει σοβαρές συνέπειες. Μεγαλόπνοα αναπτυξιακά projects οδηγούνται σε ακύρωση, ενώ για εθνικούς λογούς σημαντικά ποσά από το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και υγείας διοχετεύονται σε «ευαίσθητες» περιοχές, όπως ο Βόρειος Καύκασος αλλά και η Κριμαία, καθώς πλέον η Ρωσία έχει αναλάβει την καταβολή των συντάξεων και μισθών. Η χώρα είχε ξεκινήσει την προηγούμενη τριετία ένα τεράστιο πρόγραμμα ενίσχυσης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο τώρα υπονομεύεται από την έλλειψη οικονομικών πόρων. Μια εξέλιξη που «τραυματίζει» την εικόνα της υπερδύναμης.

Απώλειες
Η κρίση των τελευταίων μηνών έχει πλήξει πολλούς από τους φίλους του προέδρου Πούτιν που «συμπτωματικά» είναι δισεκατομμυριούχοι. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα 20 από αυτούς έχασαν 10 δισ. δολάρια…

Ο δισεκατομμυριούχος Λέονιντ Μίκχελσον από τις αρχές του 2014 έχασε τα 8,7 δισ. από τα 9,2 δισ. δολάρια που ήταν η περιουσία του, ενώ ο Γενάντι Τιμσένκο, που είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας φυσικού αερίου NOVATEK, έχει χάσει το 2014 σχεδόν 7,8 δισ. δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg’s Billionaire Index.

Ο συναθλητής του Πούτιν στο τζούντο Αρκάντι Ρότεμπεργκ έχασε 2,3 δισ. δολάρια το 2014, ενώ ο πλουσιότερος Ρώσος Αλισερ Ουσμάνοφ, ιδιοκτήτης της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ΟΑΟ και μεγαλομέτοχος της Αρσεναλ, είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 6,8 δισ. δολάρια.

Αλλά και ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, μέσα σε δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 300 εκατ. δολάρια.

WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: